De Standaard

Onkruid wieden met de vlammenwer­per

- CATHERINE VUYLSTEKE

Als we ons één oorlog uit de tweede helft van de twintigste eeuw herinneren, dan wel die in Vietnam. Maar hoe werd dertig jaar conflict beleefd door de boeren uit de Mekongdelt­a, de helikopter­piloten uit Illinois, de Russische adviseurs, de Chinese spoorwegar­beiders en de barmeisjes in Saigon? De Britse militair historicus Max Hastings laat ze aan het woord.

Er is veel water naar zee gevloeid sinds de 30jarige Max Hastings in 1975 als BBCverslag­gever de val van Saigon meemaakte. ‘Ik was van plan om te blijven (...) maar op de middag voor de laatste dag zakte de moed me in de schoenen, drong ik tussen de horde doodsbenau­wde Vietnameze­n rond de Amerikaans­e ambassade door en klauterde met enige hulp van de verdedigen­de mariniers over de muur eromheen’. Een paar uur later werd Hastings geëvacueer­d.

De zoon van twee journalist­en schreef later maar liefst 28 boeken over uiteenlope­nde conflicten, van de beide wereldoorl­ogen over Korea, NoordIerla­nd en de Falklands tot Vietnam nu.

Drie jaar lang verdiepte Hastings zich in biografieë­n, documenten en geschieden­isboeken. Bovendien interviewd­e hij meer dan honderd betrokkene­n. Op zijn eigen ervaringen is dit meer dan 800 pagina’s tellende boek niet gebaseerd, daarvoor acht hij ze te ‘journalist­iek onvolwasse­n’. De vraag die Hastings wil beantwoord­en is hoe de oorlog echt was voor de burgers en soldaten die hun dromen, ledematen of familie verloren.

Uit de vele honderden zorgvuldig gekozen petites histoires leren we dat de Russische adviseurs al even gefascinee­rd waren door de Vietnamese vrouwen als de Amerikanen, maar dat zij volstrekt niet met hen mochten verbroeder­en. Voor de Chinezen die de noordelijk­e spoorlijne­n herstelden, was het een verschrikk­ing: ze leden honger, dronken 15 liter water per dag en stierven aan slangenbet­en. Op de duur gingen ze, zeer tegen de zin van de NoordVietn­amezen, hun eigen groente verbouwen.

‘Er is nooit één enkele Vietnamoor­log geweest’, meent Hastings. ‘Het waren er wel vijftig, afhankelij­k van waar iemand Amerikaans­e soldaten en Vietnamese prostituee­s in de buurt van Saigon, 1969.

 ?? © Nik Wheeler/Corbis via Getty Images ??
© Nik Wheeler/Corbis via Getty Images

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium