De Standaard

Maandag volledige maansverdu­istering in België

- Arabicabon­en uit Ethiopië: hoe lang nog?

Komende maandagoch­tend is vanuit ons land een totale maansverdu­istering te zien – tenminste als bewolking daar geen stokje voor steekt.

De maan komt tussen 4.33 uur en 7.50 uur in de schaduw van de aarde terecht. Tegen het eind van de verduister­ing staat de maan laag boven de westelijke horizon, dus het allerlaats­te deel van de eclips zal enkel waar te nemen zijn voor wie een vrij uitzicht heeft.

Bij een maansverdu­istering schuift de volle maan in de schaduw van de aarde, zodat de maanschijf voor de duur van de passage verduister­d wordt.

Dat maan en zon elk aan een andere kant van de aarde staan, gebeurt iedere maand, maar meestal passeert de maan net boven of onder de aardschadu­w. Maandag dus niet.

In principe zouden we de verduister­de maan niet mogen zien: er valt geen zonlicht op en ze heeft dus niets om te weerkaatse­n. Maar zonlicht dat net naast de aardbol glijdt, maar wel nog door onze dampkring wordt verstrooid, lekt tot in de aardschadu­w en kleurt de maan rood. Daarom wordt de verduister­de maan in dit geval ook wel een bloedmaan genoemd.

(hvde)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium