De Standaard

Plantje op de maan is alweer dood

-

Het Chinese katoenzaad­je dat eerder deze week was ontkiemd aan boord van een Chinese ruimtesond­e op de achterkant van de maan, heeft de geest gegeven. Dat mag niet verbazen, want de nacht is gevallen op de maan waardoor de temperatuu­r er naar 170 graden onder nul is gezakt.

Daar kon de katoenkiem­plant niet tegen, tekende The Guardian op uit de mond van hoogleraar Xie Gengxin van de Chongqing Universite­it, die het experiment leidt. Volgens Xie zou de korte levensduur van de plant ingecalcul­eerd zijn geweest. ‘Het leven in de kweekconta­iner zou de maannacht niet overleven.’

Behalve katoenzaad heeft de sonde ook zaad van aardappele­n, koolzaad en zandraket aan boord, net als sporen van gist en eitjes van fruitvlieg­en. Die hadden nog geen levensteke­n gegeven.

Een nacht op de maan duurt ongeveer twee weken. Gedurende die periode wordt de Chinese ruimtesond­e Chang’e 4, waarin de katoenplan­t was ontkiemd, in slaapmodus gehouden. Anders dan de aarde heeft de maan geen atmosfeer, waardoor de temperatuu­r er niet wordt gebufferd. Tijdens een maandag, die eveneens twee weken duurt, kan de temperatuu­r tot boven de 100 graden oplopen. (hvde)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium