De Standaard

Regering anticipeer­t met plan op een Brexit zonder akkoord

-

BRUSSEL I De Franse regering heeft een plan opgestart om een antwoord te bieden aan de moeilijkhe­den die zich kunnen aandienen bij een eventuele Brexit zonder akkoord. Dat heeft eerste minister Édouard Philippe bekendgema­akt. Er wordt onder meer werk gemaakt van de aanwerving van extra douaniers. Nu het Britse parlement de Brexitdeal heeft weggestemd, is het ‘steeds minder onwaarschi­jnlijk’ dat de Britse uitstap uit de Europese Unie op een ongeregeld­e manier zal verlopen, beklemtoon­t Philippe.

Frankrijk wil onder meer de belangen beschermen van Fransen die in het Verenigd Koninkrijk wonen en wil de status van de Britten op Frans grondgebie­d vastleggen. Ook worden er maatregele­n ingesteld voor een eventuele invoering van controles op goederen aan de grens.

Voorts komt er ‘een plan voor ongeveer 50 miljoen euro aan investerin­gen in de Franse havens en luchthaven­s’. Dat zijn de plaatsen ‘die het meest te maken krijgen met de veranderin­gen’, zo wordt uitgelegd.

De premier denkt dat een zeshonderd­tal aanwerving­en nodig zullen zijn. Het gaat dan onder meer om douaniers en een hele reeks andere medewerker­s voor ‘de nodige controles’, bijvoorbee­ld veeartsen voor het controlere­n van dieren. (belga)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium