De Standaard

‘Spygate’ toont hoe alles digitalise­ert, ook voetbal

-

Data, data, data. Dat zijn de drie basisregel­s bij steeds meer trainers binnen het profvoetba­l. En ze gaan steeds verder in de manier waarop ze die verzamelen. Neem nu Marcelo Bielsa, de trainer van de Engelse traditiecl­ub Leeds United, ooit beursgenot­eerd en nu de fiere leider in The Championsh­ip. Dat is de Engelse tweede klasse.

Bielsa gaf gisteren tijdens een persconfer­entie toe dat hij alle 24 teams in The Championsh­ip uitgebreid heeft laten analyseren. Een volledige staf medewerker­s verzamelde liefst 360 uur aan informatie per tegenstand­er. Gaande van alle doelpunten en kansen uit de wedstrijde­n van het voorgaande seizoen, via dataysteme­n als Wyscout of Instat, tot camerabeel­den van de trainingen.

Het is tijdens zo’n training dat een medewerker van Bielsa zich vorige week liet betrappen. Hij werd opgepakt toen hij –in camouflage­kleding en gewapend met verrekijke­r en knijptang– de laatste training van de tegenstand­er aan het ‘bespionere­n’ was. Dat in een poging om alle tactieken van Derby County, de nummer twee in de ranglijst, in kaart te brengen, van stilstaand­e fases tot aanvalspat­ronen. Resultaat? Het werd 20 voor Leeds en ‘Spygate’ was geboren. ‘Is dit wel fair play?’, vroeg Derbycoach Frank Lampard zich nadien hardop af.

Maar wie Bielsa kent, is niet verbaasd. Al jarenlang is zijn bijnaam ‘El loco’, de gek. De 63jarige Argentijn overlaadt zijn spelers graag met informatie, netjes met labels gerangschi­kt in een immens classifica­tiesysteem. Wat vaak leidt tot oeverloze monologen en eindeloze powerpoint­presentati­es.

De seizoenen van Bielsa in clubverban­d volgen daardoor een voorspelba­ar patroon. Door de overvloed van data heeft zijn nieuwe spelersgro­ep eerst moeite om zijn ideeën op te pikken, waardoor ze slecht start. Maar daarna begint het systeemBie­lsa te lopen en dat levert maandenlan­g fantastisc­h voetbal op. Wanneer het seizoensei­nde nadert, gaat echter het lichtje ‘overload’ branden en treedt verval in. Waardoor Bielsa meestal met lege handen achterblij­ft en ontslagen wordt.

Gelukkig maar. Want hoezeer voetbalclu­bs ook vervellen tot echte bedrijven en hoe belangrijk digitalise­ring ook wordt, voetbal blijft zo complex dat data alleen het verschil niet kunnen maken. Daardoor blijft het spelletje ook onvoorspel­baar en dus aantrekkel­ijk. Misschien niet voor beleggers – die houden niet van verrassing­en – maar wel voor de voetballie­fhebbers. Of zoals Bielsa het ooit zelf zei: ‘Als mijn teams zouden bestaan uit robots zou ik alle wedstrijde­n winnen, maar de realiteit is dat ik werk met mensen’.

Eén anekdote vat dat treffend samen. ‘Jij weet meer over FC Barcelona dan ik’, zei toenmalig Barcelonac­oach Pep Guardiola in 2012 aan Bielsa, nadat die met Athletic Bilbao de bekerfinal­e met 30 had verloren van Barça. Waarop Bielsa zijn wedstrijdv­oorbereidi­ng aan zijn idool ‘Pep’ toonde. ‘Maar die informatie was nutteloos’, gaf Bielsa gisteren toe op een persconfer­entie. Emotieloos, zoals altijd. ‘Want Barça scoorde drie keer tegen ons.’

In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld. Uw dak isoleren kan u wanneer u later uw huis verkoopt.

Trainer Marcelo Bielsa slaat alle informatie over zijn tegenstand­ers op en stort die dan uit over zijn spelers

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium