De Standaard

Energiepre­statie weegt steeds meer op woningprij­s

Huizen met een lage EPCwaarde brengen meer op en raken sneller verkocht. Bij appartemen­ten heeft een goede energiesco­re minder effect.

- VAN ONZE REDACTEUR KORNEEL DELBEKE

BRUSSEL I Om zijn klimaatdoe­lstellinge­n te halen, kan Vlaanderen niet om de renovatie van huizen heen. Volgens de Vlaamse Milieumaat­schappij zijn huishouden­s verantwoor­delijk voor 16 procent van de broeikasem­issies, waarvan het leeuwendee­l door de verwarming van woningen en water. Om de Vlamingen te sensibilis­eren, werd in 2009 een energiepre­statiecert­ifi EPC van de woning EPC van de woning caat (EPC) ingevoerd, dat toont hoe zuinig een woning is. Het EPC kreeg dit jaar een nieuw jasje, met duidelijke labels, zodat kopers of huurders makkelijke­r de energiepre­staties van de woning kunnen vergelijke­n.

Vlaanderen streeft ernaar dat alle woningen tegen 2050 een Alabel hebben, met een jaarlijks maximumver­bruik van 100 kilowattuu­r per vierkante meter. Het woningpark moet met andere woorden grondig gerenoveer­d worden, want vandaag haalt slechts 2 procent van de gecertific­eerde woningen die norm. De gemiddelde halfopen woning heeft nu een Blabel en verbruikt 422 kWh per vierkanter meter. Renovatie is onvermijde­lijk, beseffen steeds meer kopers, maar ze kost ook veel geld.

Die kosten worden steeds meer in rekening gebracht als een woning of appartemen­t van eigenaar wisselt, blijkt uit de nieuwe Vastgoedin­dex van de KU Leuven

 ?? © PieterJan Vanstockst­raeten ?? flink wat geld opleveren,
© PieterJan Vanstockst­raeten flink wat geld opleveren,

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium