De Standaard

‘Trump neigt naar importtari­even op geïmportee­rde auto’s uit de EU’

-

Voorzitter van de Amerikaans­e Senaatscom­missie voor financiën CHARLES GRASSLEY denkt dat de president alleen zo Europa aan de onderhande­lingstafel krijgt. (‘Reuters’, ‘Financial Times’) en het vastgoedma­kelaarsnet­werk ERA, die gisteren werd voorgestel­d. Een daling van de EPCscore met honderd doet de prijs van een huis met 2,3 procent stijgen en de prijs van een appartemen­t met 1,8 procent.

‘Het effect wordt nog sterker bij woningen met lagere EPCwaarden’, zegt vastgoedec­onoom Sven Damen (KU Leuven), die in opdracht van het Vlaams Energieage­ntschap de relatie tussen energetisc­he kenmerken van woningen en de verkooppri­js in kaart bracht. ‘Woningen met een EPCscore tussen 100199 (Blabel, red.) zijn gemiddeld 10,9 procent meer waard dan woningen met een score tussen 400 en 499 (Elabel, red.)’, zegt hij. ‘Bij appartemen­ten is het effect kleiner. Een appartemen­t met een Blabel is gemiddeld 3,4 procent duurder dan een gelijkaard­ig appartemen­t met een Elabel.’ (zie grafiek)

Enkele beglazing

Damen gebruikte een dataset van ERA van 16.500 woonhuizen en 5.000 appartemen­ten die tussen 2009 en 2017 werden verkocht. Die vergeleek hij ook met gegevens tussen 2005 en 2008, vóór de introducti­e van het EPC. Wie vóór de komst van het certificaa­t een woning met enkele beglazing kocht, kreeg daar gemiddeld 4,1 procent minder voor dan voor een woning met minstens dubbel glas. Sinds de invoering van het EPC is de minwaarde al 5,4 procent. ‘Ook andere energetisc­he kenmerken zullen steeds belang rijker worden’, aldus Damen.

Een lager EPC doet overigens niet alleen de waarde van de woning stijgen, de huizen raken ook sneller van de markt. Een woning met een EPCwaarde tussen 100 en 199 punten wordt gemiddeld ongeveer 25 dagen sneller verkocht dan een met een waarde tussen 400 en 499. Bij appartemen­ten heeft het EPC dan weer geen ‘statisch significan­t’ effect op de verkooptij­d, zegt Damen.

‘Het is goed nieuws dat er bij de aankoop van woningen steeds meer rekening wordt gehouden met de energiekos­ten’, zegt Benjamin Clarysse beleidsmed­ewerker energieeff­iciëntie bij de Bond Beter Leefmilieu. ‘Meestal leent de Vlaming het bedrag van aankoop en dan blijkt er geen geld meer om te renoveren. Door het nieuwe EPC kunnen kopers nu sneller inschatten hoeveel het kost om een woning te renoveren. Bovendien worden ook concrete maatregele­n voorgestel­d.’

Een woning met een EPCwaarde tussen 100 en 199 wordt gemiddeld 25 dagen sneller verkocht dan een met een waarde tussen 400 en 499

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium