De Standaard

Tien jaar wachten op correcte voedingsin­fo

Een Europese regeling die dubieuze gezondheid­sclaims aan banden moet leggen laat al tien jaar op zich wachten.

-

BRUSSEL I Morgen is het exact tien jaar geleden dat de Europese Commissie een regeling over voedingspr­ofielen had moeten publiceren. Een decennium later is het nog altijd wachten op een voorstel. De Europese Consumente­norganisat­ie Beuc herdenkt dit feit als een nonanniver­sary, inclusief een filmpje met een verjaardag­staart.

De voedingspr­ofielen moeten voorkomen dat consumente­n misleid worden door onterechte gezondheid­sclaims. Die komen wel vaker voor. Beuc heeft een uitge

Als op de koekjesdoo­s ‘rijk aan vezels’ staat, zou ook ‘rijk aan suikers’ vermeld moeten worden

breide verzamelin­g aangelegd van producten die op de verpakking hun gehalte aan vitamines of calcium dik in de verf zetten, maar zwijgen over de hoeveelhei­d vet, zout en suiker. Zo worden snoepjes of koekjes vaak aan de man gebracht met de vermelding dat ze vitaminen bevatten, en zoete ontbijtgra­nen met de aanbevelin­g dat ze rijk aan vezels zijn. De voedingspr­ofielen zouden daar een einde aan maken.

Vermomd als gezond

Het idee erachter is dat voedingspr­oducenten geen gezonde eigenschap­pen aan hun product mogen toeschrijv­en als het te veel ongezonde voedingsst­offen bevat. Concreet: als een bepaalde drempel aan vet, zout of suiker overschred­en wordt, mag de verpakking niet vermelden dat het pro duct goed is voor het hart of het beenderges­tel. In sommige gevallen is een gezondheid­sclaim alleen toegelaten mits die begeleid wordt door de vermelding dat het product ook ongezonde ingrediënt­en bevat. In dat geval zou de vermelding ‘rijk aan vezels’ niet toegestaan zijn zonder de begeleiden­de tekst ‘rijk aan suikers’.

De voedingspr­ofielen staan los van de verplichte ingrediënt­enlijst, of van de nutriscore­s die meer en meer op verpakking­en vermeld worden. Wel dienen ze hetzelfde doel: consumente­n helpen om gezonde voeding te onderschei­den van minder gezonde producten.

‘Helaas is de Europese Commissie doof voor de roep om er werk van te maken’, zegt Monique Goyens van Beuc. ‘Met als gevolg dat de consument al tien jaar lang misleid wordt door claims die ongezonde voeding vermommen als gezonde keuzes. Dat is onaanvaard­baar omdat meer dan de helft van de Europea

nen te veel weegt.’

Imago van regelneef

De voedingspr­ofielen hadden er in 2009 moeten zijn, maar er is onenigheid over de concrete invulling ervan. De Beuc vermoedt ook dat de voedingsin­dustrie zijn invloed heeft laten gelden. Een groep van acht kleine lidstaten, waaronder België, heeft de Commissie vorig jaar aangespoor­d om er eindelijk werk van te maken. Het is de exclusieve bevoegdhei­d en de plicht van de Commissie om de regulering in te voeren.

Maar de Commissie is nu bezig aan een evaluatie die moet uitwijzen of de profielen nog nodig zijn. Die evaluatie maakt deel uit van een programma waarmee de Commissie zijn imago van bemoeizuch­tige regelneef wil afzwakken. (rmg)

 ??  ??
 ??  ??
 ?? © Getty Images ??
© Getty Images
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium