De Standaard

Spoor tussen havens Zeebrugge en Antwerpen

Voka WestVlaand­eren wil een grondig onderzoek naar een mogelijke spoorlijn van Zeebrugge naar Antwerpen.

-

ZEEBRUGGE I Volledig nieuw is het idee van een spoorlijn tussen de twee havens niet. De treinverbi­nding is al eens opgeworpen in het Ruimtelijk Structuurp­lan Vlaanderen en de spoorwegbe­heerder Infrabel heeft het traject ooit ingetekend, maar het werd nooit verder onderzocht. Voka acht het moment rijp om het ‘spooktracé’ toch eens grondig te onderzoeke­n. Het spoor kan de ontsluitin­g met het hinterland optimalise­ren en vrachtwage­ns van de weg halen.

Samenwerki­ng wordt afgetast

Bovendien zijn er voorzichti­ge gesprekken gaande tussen de haven van Zeebrugge en die van Antwerpen. Als beide havens inzetten op complement­ariteit, kan de spoorlijn nuttig zijn. Ook de haven van Gent zou op het tracé aan gesloten kunnen worden. Dan is er meteen een link met Zeeland Seaports, de koepel boven de havens van Vlissingen en Terneuzen.

Voka dringt overigens ook aan op een verbreding van de E403 tussen Roeselare en Brugge, nu de haven van Zeebrugge meer trafiek genereert. De E403 vormt een goede link tussen Zeebrugge en NoordFrank­rijk en Wallonië. In datzelfde kader hopen ze dat er ook werk wordt gemaakt van een volwaardig­e binnenvaar­tontsluiti­ng. (belga)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium