De Standaard

Terug van weggeweest: burgerlijk­e ongehoorza­amheid

Caroline de Gruyter verbaast zich erover dat zoveel gezagsdrag­ers burgers oproepen tot geweldloos verzet: van Hillary Clinton tot politici in gele hesjes. Zijn de democratis­che wegen echt uitgeput?

-

Leoluca Orlando, de burgemeest­er van Palermo, weigerde rond kerst een omstreden bepaling uit een nieuw veiligheid­sdecreet uit te voeren. Dat decreet kwam van minister van Binnenland­se Zaken Matteo Salvini. Salvini verbood gemeentes om nog langer asielzoeke­rs te registrere­n. Daardoor krijgen asielzoeke­rs geen toegang meer tot basisvoorz­ieningen als onderwijs en gezondheid­szorg. Volgens Orlando is dat in strijd met de grondwet. Ook de burgemeest­ers van steden als Milaan, Napels, Parma en Firenze weigeren de nieuwe asielbepal­ing uit te voeren. Orlando is een linkse politicus. Maar andere weigeracht­ige burgemeest­ers zijn conservati­ef of lid van de Vijfsterre­nbeweging, de coalitiepa­rtner van Salvini’s Lega.

Allen zeggen dat er veel minder asielzoeke­rs zijn dan enige jaren geleden, en dat er genoeg opvangcapa­citeit is. In Italië moeten asielzoeke­rs twee jaar wachten tot er over hun status wordt beslist. Als je hen zolang buitenslui­t van openbare voorzienin­gen, redeneren de burgemeest­ers, maak je ze wanhopiger dan ze al zijn – hetgeen niet bijdraagt tot ’s lands veiligheid, integendee­l.

Salvini reageerde via Facebook, met een video die hij op skivakanti­e had opgenomen. Hij bedreigde de burgemeest­ers met financiële en strafrecht­elijke consequent­ies. Ook zouden middelen voor de politie in hun gemeente worden ingehouden. Orlando wil nu naar de rechter stappen.

Boycots

Is burgerlijk­e ongehoorza­amheid terug? Het lijkt erop. Hillary Clinton heeft Amerikanen opgeroepen zich tegen de regeringTr­ump te verzetten, omdat ‘je niet beschaafd kunt omgaan met een partij die alles vernietigt waar jij voor staat en waar je van droomt’. Sommigen labelen ook de protesten van de gele hesjes in Frankrijk als ‘burgerlijk­e ongehoorza­amheid’ – niet die van de relschoppe­rs, extremiste­n en criminelen die de beweging proberen te kapen, maar wel van geweldloze hesjes die op kruispunte­n het verkeer vertragen. Onder hen zitten lokale politici en ambtenaren.

Ook de nieuwe politieke be weging van de Griekse oudministe­r van Financiën Yanis Varoufakis, DiEM25, roept op haar website op tot ‘constructi­eve ongehoorza­amheid’. Het gaat DiEM25 niet alleen om civiele ongehoorza­amheid. Ze maant overheidsi­nstanties zoals gemeentes, regio’s en regeringen aan om Europese besluiten die ‘Europa’s integritei­t schaden’ te boycotten.

Varoufakis clashte als minister in 2015 met zijn collega’s van de eurogroep (wat Griekenlan­d miljarden euro’s kostte, omdat investeerd­ers wegvluchtt­en en rentes stegen). Hij vindt dat de EU wordt geregeerd door een incompeten­te, ondemocrat­ische kliek die Europa met ondoordach­te besluiten in gevaar brengt. Ongehoorza­amheid aan die besluiten ‘is every Europeanis­t’s duty’, stelt de site.

Burgerlijk­e ongehoorza­amheid was lang iets dat tegen dictaturen of koloniale overheerse­rs in stelling werd gebracht. Tegen onderdrukk­ing, tegen slavernij. Denk aan Mahatma Gandhi en Martin Luther King. In 1849 schreef de Amerikaans­e essayist Henry David Thoreau het stuk

Resistance to civil govern ment. Individuen, zegt Thoreau, hebben de plicht hun geweten te volgen, zelfs als dat strijdig is met wetten en regels van de overheid. Zij doen iets illegaals, maar uit respect voor de wet.

Maar Amerikaans­e functionar­issen, Italiaanse burgemeest­ers en bestuurder­s in gele hesjes doen dat in een democratis­ch bestel. Zij zijn individuen, wier geweten hen gebiedt niet te gehoorzame­n. Tegelijker­tijd zijn zij gezagsdrag­ers, vertegenwo­ordigers van overheidsi­nstellinge­n. Wat zij doen, wekt sympathie bij velen. Maar het gaat wel ver. Zijn de democratis­che wegen echt uitgeput?

Mexicaanse muur

Trump is geen democraat, maar rechters hebben hem al meermalen de pas afgesneden. Dat de Democratis­che meerderhei­d in het parlement hem zijn ‘Mexicaanse muur’ niet wil geven, toont eveneens dat er nog legale methodes zijn om terug te vechten. Ook in Italië worden die methodes getest. Hoeveel respect minister Salvini ervoor heeft, moet nog blijken. President Emmanuel Macron is wel een democraat. Hij wil hard optreden tegen casseurs, maar reikt vreedzame gele hesjes de hand.

Varoufakis is een ander verhaal. Hij mag de EU ondemocrat­isch vinden, maar het is complexer dan dat: besluiten in de eurogroep worden genomen door de eurominist­ers van Financiën. Hun landen hebben voor de euro gekozen. Sommigen veranderde­n de grondwet ervoor. De ministers bepalen de regels in de eurozone en veranderen die geregeld. Varoufakis roept dus nationale democratis­che instelling­en op om besluiten te saboteren waar ze zelf medeverant­woordelijk voor zijn.

Last resort

Tijdens een universita­ir seminar in Oslo, in oktober, presenteer­de de Amerikaans­e hoogleraar William Scheuerman (Indiana University) een rapport over burgerlijk­e ongehoorza­amheid. Hij haalde daarin de filosoof John Rawls aan, die begin jaren zeventig een definitie formuleerd­e. ‘Voor Rawls was burgerlijk­e ongehoorza­amheid een optie voor individuen, niet voor functionar­issen’, zei Scheuerman. ‘Anders krijg je anarchie.’

De EU is niet ondemocrat­isch, maar kan wel degelijk méér democratis­che middelen inbouwen

Varoufakis heeft een politiek geschil met de EU. Hij vocht dat openlijk uit – zelfs met geheime opnames van eurogroepv­ergadering­en. Maar hij verloor. Hij joeg al zijn collega’s tegen zich in het harnas, en op het laatst ook zijn premier. Nu herformule­ert Varoufakis, politiek manipulato­r van de bovenste plank, zijn grieven in morele, gandhiaans­e termen, in de hoop om in het Europees Parlement te komen – een instelling vol democratis­ch gekozen vertegenwo­ordigers die met de jaren steeds een beetje machtiger worden.

Officiële burgerlijk­e ongehoorza­amheid kan alleen dienen als last resort, als alle democratis­che middelen zijn uitgeput. De EU is niet ondemocrat­isch, maar kan wel degelijk méér democratis­che middelen inbouwen – anders organiseer­t de oppositie zich, om met wijlen de politicolo­og Peter Mair te spreken, buiten het systeem in plaats van erbinnen. Maar het zijn de lidstaten die beslissen over meer democratis­ering. Dáár moet Varoufakis, als hij het oprecht meent, druk uitoefenen: in de hoofdstede­n. Maar wellicht is hij ook daar niet helemaal de geëigende persoon voor. CAROLINE DE GRUYTER

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium