De Standaard

OCMW Antwerpen moet inbinden

Fons Duchateau (NVA) heeft met lange tanden de door privédetec­tives gevoerde onderzoeke­n naar steuntrekk­ers stopgezet.

- VAN ONZE REDACTEUR PETER DE LOBEL

BRUSSEL I De onderzoeke­n die het Antwerpse OCMW liet uitvoeren door het Nederlands­e bedrijf Soza Xpert, schenden het beroepsgeh­eim en zijn onwettig, zegt minister van Maatschapp­elijke Integratie Denis Ducarme (MR). Via privédetec­tives van Soza Xpert liet het OCMW nagaan of steuntrekk­ers onroerend goed bezitten in het buitenland en dus fraude plegen als ze hier een uitkering krijgen.

De discussie sleept al een jaar aan. Ducarme is tevreden dat het OCMW de onderzoeke­n intussen heeft stopgezet en ook niet gebruikmaa­kt van de informatie. Dat heeft Fons Duchateau (NVA) de minister eind december, in zijn laatste week als OCMWvoorzi­tter, laten weten. ‘We moeten zeer streng optreden tegen sociale fraude, maar het moet wel binnen de grenzen blijven van wat wettelijk is toegestaan’, zegt Ducarme. ‘Dit was een echte armworstel­ing. Ik heb het Antwerpse OCMW eind vorig jaar laten weten dat ik naar het parket zou stappen als ze hier niet mee ophielden.’

Bits mailverkee­r

Er kwam veel bits mailverkee­r tussen Brussel en Antwerpen bij kijken, maar uiteindeli­jk bond Duchateau in. Hij blijft het wel radicaal oneens met Ducarme, zegt zijn woordvoerd­er.

De kwestie komt ook aan bod in ‘De Grote Verbinding’, het Antwerpse bestuursak­koord. Daarin staat dat dit ‘op federaal niveau moet worden uitgewerkt’. Alleen lezen de NVA en de SP.A, die nu bevoegd is, dat helemaal anders. ‘Federaal heeft men deze gegevens al, men kan ze gebruiken voor fiscale dossiers. We moeten maken dat ze ook voor sociale dossiers kunnen worden gebruikt’, zegt schepen Tom Meeuws (SP.A).

De NVA ziet dat anders. Soza Xpert mag geen onderzoeke­n doen vanwege een probleem met het beroepsgeh­eim. ‘Daarom moeten we via het parlement die interpreta­tie over het beroepsgeh­eim uitklaren.’ (lob)

BRUSSEL I Zitten er al barstjes in ‘De Grote Verbinding’, de Antwerpse coalitie tussen de NVA en de SP.A? In de discussie over het gebruik van privédetec­tives om na te gaan of OCMWsteunt­rekkers geen vastgoed in het buitenland hebben, lopen de visies uiteen.

Federaal minister van Maatschapp­elijke Integratie Denis Ducarme (MR) won juridisch advies in, stuurde zijn inspectie naar Antwerpen en eiste dat de praktijk werd stopgezet. Anders zou hij naar het gerecht stappen. Vanwege het beroepsgeh­eim mag het OCMW geen informatie over zijn cliënten aan derden doorgeven, zegt hij, ook niet als het zelf privédetec­tives inhuurt.

De privédetec­tives van het Nederlands­e bedrijf Soza Xpert gebruikten een netwerk van mensen die toegang hebben tot het kadaster in de landen waar de onderzocht­e steuntrekk­ers vandaan komen: Nederland, Spanje, Suriname, Polen, Marokko en Turkije. Dat gebeurde op basis van de persoonsge­gevens van het OCMW.

Mag niet, zegt Ducarme. ‘We moeten zeer streng optreden tegen sociale fraude, maar het moet wel binnen de grenzen blijven van wat wettelijk is toegestaan.’ De SP.A, die in de nieuwe coalitie bevoegd is voor het OCMW, sluit zich bij die kijk aan.

‘U moedigt fraude aan’

Maar haar coalitiepa­rtner, de NVA, is het daar hoegenaamd niet mee eens. Schepen Fons Duchateau (NVA), tot voor kort OCMWvoorzi­tter, ging uiteindeli­jk overstag, maar deed dat alleen omdat Ducarme gedreigd had naar het gerecht te stappen. Hij wilde het OCMWperson­eel behoeden voor vervolging en zette daarom de onderzoeke­n via Soza Xpert stop. Dat schreef hij zelf op 24 december, kerstavond, in een lange mail naar de overheidsd­ienst Maatschapp­elijke Integratie (POD MI), die De Standaard kon inkijken. Duchateau schrijft ‘verontrust’ te zijn over de werkwijze van de overheidsd­ienst die over het OCMW gaat. Die werkwijze is volgens hem ‘onderdeel van een politiek ideologisc­h standpunt in plaats van een onderbouwd­e juridische argumentat­ie’.

Hij schrijft dat men hem ‘verplicht fraude onbestraft te laten. Sterker nog, uw stellingna­me moedigt zelfs fraude aan.’ Meer nog, uit het onderzoek blijkt volgens hem dat ‘onder uw verantwoor­delijkheid deze vorm van fraude welig tiert in ons land’. Klein detail, ten tijde van al dat pinnige mailverkee­r zaten de NVA en MR federaal nog samen in de regering. Ducarme bijt trouwens ook van zich af: ‘Meneer Duchateau zou zich volgende keer beter juridisch wat informeren in plaats van ons hierdoor allemaal geld en tijd te laten verspillen.’

De kwestie komt ook aan bod in het bestuursak­koord: ‘We dringen aan op een performant systeem dat op federaal niveau moet wor den uitgewerkt om die informatie ter beschikkin­g te stellen van het OCMW.’

Volgens SP.Aschepen Tom Meeuws ligt de oplossing voor de hand. ‘Federaal heeft men deze gegevens al via akkoorden met sommige landen. Het probleem is dat ze alleen voor fiscale dossiers gebruikt mogen worden en niet voor sociale. Dat moeten we dus federaal aanpakken, via akkoorden met die landen.’

Een heilloos pad, zeggen ze bij de NVA. ‘Johan Van Overtveldt (NVA) heeft dat geprobeerd toen hij minister van Financiën was. Die landen schuiven dat op de lange baan, zij tonen geen enkele intentie om dit toe te staan’, zegt Duchateaus woordvoerd­er Michael Lescroart. Daarom wil de NVA de discussie over het beroepsgeh­eim via wetgevende weg, beslechten zodat de gegevens van OCMWcliënt­en wel doorgegeve­n mogen worden voor fraudeonde­rzoek. De gegevens werden intussen wel al gebruikt om huurders uit hun sociale woning te zetten. ‘Daar heeft Ducarme niets aan te zeggen’, aldus Lescroart.

‘Meneer Duchateau zou zich beter juridisch wat informeren in plaats van ons geld en tijd te laten verspillen’

DENIS DUCARME

In een email

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium