De Standaard

‘Belgisch parlement was al in oktober gewaarschu­wd’

Een Syrische lobbygroep waarschuwd­e Belgische politici al in oktober over ‘criminele activiteit­en’. ‘Vreemd genoeg hebben we toen amper reactie gekregen.’

-

BRUSSEL I Coup de théâtre gisteren in de Kamer: plots zwaaide het oppositiel­id Georges Dallemagne (CDH) met een brief van de European Syriac Union (ESU), een lobbygroep van oosterse christenen in Europa, over ‘criminele activiteit­en’ bij het uitreiken van humanitair­e visa aan Syrische christenen. De organisati­e had daarover verhalen gehoord en klachten gekregen. De brief, die werd verstuurd per email, spreekt over ‘zes mensen uit België’ die mogelijk betrokken zijn. Een van hen zou een link hebben met een Belgisch parlements­lid. Volgens ESU moesten christenen bedragen tussen 3.000 en 14.000 euro betalen.

‘Dit is een criminele activiteit die voor het gerecht moet komen. En dan is er nog de vraag waarom het Belgische consulaat (in Liba

non, red.) samenwerkt met deze “bende”. Dit is een schandaal dat onmiddelli­jk moet stoppen’, aldus de brief, die al van 11 oktober dateert.

‘Wij hebben de brief naar heel veel Belgische politici gemaild, zo wel van het Europese als het nationale parlement, over alle politieke partijen heen’, zegt Metin Rhawi (ESU), coauteur van de brief, aan de telefoon vanuit Zweden. ‘Wij hoopten vurig dat de praktijk zou worden stopgezet. Het kan niet dat kwetsbare mensen hun huis moeten verkopen om een humanitair visum te betalen dat slechts

350 euro kost. Als lobbyorgan­isatie zien wij ook liever dat christenen in de eigen regio worden geholpen en beschermd. Vreemd genoeg hebben we op onze mails amper of geen reactie gekregen. Vandaag

(gisteren, red.) moet ik via de media vernemen dat parlements­leden zeggen dat ze de brief niet hebben ontvangen, en dat hij misschien in de spamfilter terecht is gekomen.’ Daar lijkt Rhawi weinig geloof aan te hechten.

De ESU wil niet bevestigen of ook Theo Francken (NVA) als toenmalig staatssecr­etaris de brief heeft gekregen. ‘Nogmaals, de brief is naar genoeg politieke verantwoor­delijken gemaild om er kennis van te nemen.’ Ook de politie zou van de inhoud van de brief op de hoogte zijn geweest. ‘Of het onderzoek daardoor aan het rollen is gebracht, weet ik niet’, zegt Rhawi. Hij wil ook niet zeggen wie de zes betrokkene­n zijn naar wie in de brief wordt verwezen. ‘Wij hebben de namen. Als de politie ze wil kennen, kan ze bij ons aankloppen.’ (dey)

 ?? © rr ?? De brief spreekt over ‘zes mensen uit België’ die mogelijk betrokken zijn. Een van hen zou een link hebben met een Belgisch parlements­lid.
© rr De brief spreekt over ‘zes mensen uit België’ die mogelijk betrokken zijn. Een van hen zou een link hebben met een Belgisch parlements­lid.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium