De Standaard

DE SOEP WERD MINDER HEET GEGETEN

- INGE GHIJS

Het zou leiden tot willekeur, een wildgroei aan boetes en rechtsonze­kerheid. Het was pestgedrag van de overheid. De scheiding der machten zou in het gedrang komen. En het zou de onverdraag­zaamheid tegenover de jeugd aanwakkere­n. Vijf jaar geleden was de hetze tegen een wijziging van de wet op de gemeenteli­jke administra­tieve sancties – de zogenaamde GASboetes – groot.

In 1999 hadden de gemeenten al de bevoegdhei­d gekregen om geldboetes uit te schrijven voor overtredin­gen van het politiereg­lement. Maar de boete zou verhoogd worden, het aantal mogelijke overtredin­gen uitgebreid en vooral zou de leeftijd waarop je die boete kunt krijgen, worden verlaagd naar veertien jaar. De kinderrech­tencommiss­aris, jeugdbeweg­ingen, middenveld­organisati­es schreeuwde­n moord en brand. Dat je volgens sommige politiever­ordeningen voor de belachelij­kste zaken een GASboete kon krijgen – een broodje eten op de kerktrap, kartonnen dozen verslepen over straat, met opgeraapte confetti gooien – deed de zaak geen goed. 25 jongeren betoogden in de Kamer. Maar de actievoerd­ers lieten zich gedwee uit de zaal verwijdere­n, het parlementa­ire werk werd nauwelijks verstoord – er waren toen geen Anuna De Wever en Kyra Gantois die grote groepen jongeren konden mobilisere­n.

Maar zie: vijf jaar later blijkt dat het gezond verstand in de steden en gemeenten zegeviert. Want weinig minderjari­gen zijn het slachtoffe­r van een GASboete. En met de hoogte van de boete en de redenen waarom je er een krijgt, valt het wel mee. De negatieve perceptie lijkt te zijn verdwenen. De GASboete is dan ook een logisch instrument om alle kleine overlast en criminalit­eit aan te pakken, waarvoor de rechtbank geen tijd heeft en waarvoor de rechterlij­ke procedures te zwaar en te duur zijn. Burgemeest­ers spelen ermee in op wat lokaal tot ergernis leidt.

De meest logische vraag is dan of het instrument ook werkt. Met andere woorden: is er werkelijk minder overlast – geluidshin­der, sluikstort­en, hondenpoep – door de GASboetes? Zoals het verkeer ook veiliger moet worden door verkeersbo­etes.

Op die hamvraag kunnen of willen burgemeest­ers niet antwoorden, bleek uit onze rondvraag, omdat ze, volgens hen, ook aan preventie doen. Om de effectivit­eit van het GASbeleid te toetsen, is verder onderzoek hiernaar misschien toch geen overbodige luxe.

Is er minder overlast door de GASboetes?

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium