De Standaard

SUCCES

-

De podcast StartUp wijdde net zeven aflevering­en aan de omstreden Amerikaans­e scholengro­ep ‘Success Academy’. Hun kleuter en lagere scholen leggen een grote nadruk op discipline, structuur en kennis.

Aan kritiek ontbreekt het niet in de podcast. Ja, het loon van de ceo is te hoog. Ja, er zijn gevallen bekend waarbij zwakkere leerlingen uit het systeem geduwd worden. Ja, dat je voortduren­d met je armen gekruist moet zitten, is overdreven. Ja, er is te weinig aandacht voor creativite­it en zelfstandi­gheid. Ja, het verloop van de leraars is heel hoog. Ja, er zijn leerlingen die de hoge verwachtin­gen heel stresseren­d vinden.

Maar de scholengro­ep maakt het succes uit haar naam ook waar. De leerlingen van Success Academy boeken spectacula­ir betere resultaten voor lees en rekenvaard­igheden dan hun vriendjes en vriendinne­tjes uit de publieke scholen. Nochtans komen ook de leerlingen van Success Academy vooral uit kansarme omgevingen. Eén op de twintig leerlingen heeft zelfs geen dak boven het hoofd. Behalve de grote tekortkomi­ngen moet Success Academy dus ook enorme kwaliteite­n hebben.

De Vlaamse onderwijsd­iscussies zijn soms hevig. Maar beide kampen betreuren met een zeldzame eensgezind­heid de kloof tussen kansarme en kansrijke kinderen. Is het tijd voor een Vlaamse Success Academy, met de kwaliteite­n maar zonder de tekort

komingen van de Amerikaans­e?

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium