De Standaard

ING zet mes in bonussen na witwaszaak

ING Bank gaat haar medewerker­s dit jaar veel minder bonussen uitbetalen dan afgelopen jaar. Dat is het gevolg van de megaschikk­ing over witwasgeld.

-

BRUSSEL I Over 2017 keerde ING nog een bonuspot uit van 403 miljoen euro, maar over 2018 wordt het aanzienlij­k minder. De bank liet dat woensdag al via een webcast aan haar medewerker­s weten, meldt het Financieel­e Dagblad.

De krant citeert bronnen die stellen dat er voor de meeste mensen weinig overblijft. De aanzienlij­ke daling van de bonuspot, waarvan de omvang nog niet duidelijk is, is het gevolg van de witwasaffa­ire. ING sloot met het openbaar ministerie in Nederland een schikking van 775 miljoen euro.

De daling van de bonus zal niet gelijk zijn voor de verschille­nde medewerker­s, geeft de bank aan. Landen waar de variabele beloning is vastgelegd in een cao of in het arbeidscon­tract, zouden buiten schot blijven. ING België zei vrijdag dat de bonussen die via een cao geregeld zijn, buiten schot blijven, maar dat wie een discretion­aire bonus krijgt, die verlaagd zal zien. ING België maakt op 6 februari haar financiële resultaten bekend.

Marktenzaa­l

Banken keren in de regel het meeste bonussen uit aan het directieco­mité en aan wie in de marktenzaa­l actief is. Alleen KBC en Belfius hebben in België nog een marktenzaa­l.

De Nederlands­e medewerker­s van ING worden hoe dan ook harder getroffen omdat voor hen een discretion­aire variabele beloning gebruikeli­jk is. Bovendien is het witwasdoss­ier ook een Nederlands­e zaak, die met het Nederlands­e gerecht werd geregeld. ING kwam in verlegenhe­id toen bleek dat de bank haar rol bij het spotten van mogelijke witwastran­sacties niet speelde. Medewerker­s konden maar drie verdachte transactie­s per dag melden.

Bonussen in België zijn overigens niet te vergelijke­n met de gebruiken in de Amerikaans­e banksector. Donderdaga­vond raakte bekend dat de baas van JPMorgan Chase, Jamie Dimon, over 2018 een totale verloning krijgt van 31 miljoen dollar. Dat is vijf procent meer dan over 2017, bleek uit neergelegd­e documenten van de bank.

De grote bonussen worden in de VS uitgekeerd. De topman van JPMorgan Chase strijkt een loon op van 31 miljoen dollar

Dimon krijgt een basisloon van 1,5 miljoen dollar en een bonus in cash van 5 miljoen dollar. Daarboveno­p krijgt hij ook nog eens voor 24,5 miljoen dollar aan aandelenin­strumenten. Die worden na drie jaar omgezet in gewone aandelen. Het aantal wordt nog beïnvloed door het rendement van de bank in de komende drie jaar. Het kan iets tussen nul aandelen en 150 procent worden. Die moet hij dan nog eens twee jaar aanhouden. (pdd)

 ?? © photo news ?? financiële resultaten
© photo news financiële resultaten

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium