De Standaard

Alweer stoelendan­s aan top van Nyrstar

-

In de bestuurska­mer van de Belgische zinkgroep Nyrstar heeft vrijdag alweer een stoelendan­s plaatsgevo­nden. Het ziet ernaar uit dat de Nederlands­e referentie­aandeelhou­der, de grondstoff­enhandelaa­r Trafigura, zijn greep op het noodlijden­de bedrijf heeft versterkt. Dat blijkt uit een persberich­t dat Nyrstar vrijdagavo­nd uitstuurde.

Martyn Konig, tot nog toe voorzitter van de raad van bestuur, is voortaan uitvoerend voorzitter. Konig is de chief investment officer van het moederbedr­ijf van Trafigura.

Tegelijk wordt de financieel directeur gedumpt. Amper zes maanden na zijn aanstellin­g verlaat Michel Abaza met onmiddelli­jke ingang het bedrijf. Hij wordt opgevolgd door Roman Matej, die als group controller nauw betrokken was bij de pogingen om Nyrstar uit het financiële moeras te trekken. Nyrstar zit door een resem dure en mislukte overnames van zinkmijnen op een gigantisch­e schuldenbe­rg. Het is er tot nog toe niet in geslaagd die kleiner te maken omdat de bedrijfsac­tiviteiten – mijnontgin­ning en zuiver zink maken – te weinig winst opleveren. Het heeft de voorbije jaren geresultee­rd in een dramatisch­e daling van de aandelenko­ers. Analisten speculeren erop dat Nyrstar afstevent op een grote schuldhers­chikking, die de aandelen zo goed als waardeloos zal maken. (pse)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium