De Standaard

Waarom de comeback van ‘Tik tak’ nog zo getikt niet is

- CATHÉRINE DE KOCK

Het meest geflipte peuterprog­ramma aller tijden komt terug. Dit najaar komt er een nieuwe reeks van Tik tak op Ketnet Ju nior. En dat is eigenlijk nog zo gek niet. Een beperkt aantal oude afleverin gen kon je al bekijken via Play van Tele net, via Youtube, VRT Nu en de website en app van Ketnet. Van die herhalinge­n maak ik herhaaldel­ijk gebruik. Ooit al een kleine een aerosolmas­ker proberen op te zetten? Zet Tik tak op en hij wordt even mak als de schapen die in het begin van elke aflevering rondjes draaien. Eén aflevering is één aerosolbeu­rt: daar kun je je klok gelijk op zetten.

De beeld en geluidskwa­liteit is rot slecht, maar dat kan voor mijn kinderen van anderhalf en bijna vier de pret niet drukken: ze zijn er gek op. Ronddraai ende bloemen en sneeuwvlok­ken in fluokleure­n. Dansende clementine­s met een sombreroho­ed op een getekende zee (we verzinnen het niet). Vissen die ballen uitspuwen. Een vrolijk huppelen de aap die een ballon oppompt. En dan zijn er nog die springerig­e, intrigeren­de schaduwfig­uurtjes die aan het einde van elke aflevering hun entree maken. ‘Tovenaars’ volgens mijn oudste zoon, Ann Ricour (dochter van Merlinaac teur Paul) volgens andere bronnen. Het slaat allemaal op niets, maar het is hyp notiserend om naar te kijken.

Tik tak is David Lynch voor peuters en kleuters. Min de drugs, de seks, het geweld en de creepy dwergen uiteraard. Een bedwelmend­e, psychedeli­sche trip zonder veel verhaal van kleuren, schat tige diertjes en yoghurt morsende kinderen. Onschuld on acid. Het is trouwens een publiek geheim dat minder onschuldig­e volwassene­n al eens naar Tik tak kijken als ze geestesver­ruimende substantie­s tot zich hebben genomen.

De Vlaamse regisseur Mil Lenssens, die in 2005 overleed, kreeg het idee voor Tik tak toen hij zag hoe gebiologee­rd kinderen naar de dansende balletjes van de lottotrekk­ing keken. Rubrieken, muziekjes en figuren worden in Tik tak telkens weer herhaald, soms met kleine variaties. Voor kinderen bleek de mix van verrassing en voorspelba­arheid onweerstaa­nbaar.

Die aantrekkin­gskracht bleef over eind over landsgrenz­en heen, want Tik tak werd verkocht aan bijna dertig landen, waaronder Koeweit, Australië, ZuidAfrika, Canada, de Antillen en SaudiArabi­ë. Tien jaar na de start in 1981 en 366 aflevering­en later trok de openbare omroep de stekker uit het kin derprogram­ma. In 2006 herhaalde Ket net de allerlaats­te herhaling. Het was een van de langst lopende reeksen uit de geschieden­is van de VRT.

De revival van Tik tak kun je niet los koppelen van de jarentacht­ignostalgi­e. Dertigers, die als kleuter of peuter naar Tik tak hebben gekeken, hebben vandaag vaak zelf kinderen. Tik tak kata pulteert hen helemaal te rug naar hun eigen kin dertijd. Wie vandaag naar de herhalinge­n kijkt, krijgt charmante, analoge knullighei­d in plaats van dure, afgelikte digitale ef fecten. Bij de huppelende aap zie je zelfs de nylon draden waarmee mensen handen hem buiten beeld laten bewegen. Het Duit se electroduo Digitalism was zelfs zo gecharmeer­d dat ze in 2013 zonder toe lating beelden uit Tik tak gebruikten in de videoclip van ‘Falling’. Er kwam een minnelijke schikking met de VRT.

De vraag of Tik tak de tand des tijds heeft doorstaan, is uiteindeli­jk irrele vant. Want zelfs in de jaren tachtig voel de Tik tak al gedateerd aan. Elegante Zet ‘Tik tak’ op en kinderen worden even mak als de schapen die in het begin van elke aflevering rondjes draaien. dames wandelden er in hoepelrokk­en langs idyllische prieeltjes, boeren maaiden er hun hooi nog met de zeis. Rococo, 1981 of de middeleeuw­en: ze werden vrolijk door elkaar geklutst. Tijd is relatief in Tik tak. En dan is er die andere zekerheid: de tijd tikt traag in Tik tak.

Net dat maakt dat jonge ouders er zo fan van zijn: in een wereld van flitsende 3Danimatie­reeksen is het kabbelende ritme van Tik tak een verademing. Geen opgefokte koters die helemaal opgedraaid ‘Knallen, Blaze!’ naar het tvtoestel schreeuwen, maar peis, vree en verwonderd­e, starende kinderogen in de woonkamer – voor even toch. Als ouders gas terugnemen in hun yogales, dan kunnen kinderen even verstillen met Tik tak.

Bij Ketnet beseffen ze alvast dat ze heel voorzichti­g zullen moeten sleutelen aan de succesform­ule van deze kinderklas­sieker. ‘De afwerking en beeldkwali­teit zal voldoen aan de kwaliteits­normen van nu, maar in materialen, texturen en rubrieken willen we absoluut trouw blijven aan de oorspronke­lijke versie’, kondigde Maarten Janssen, de netmanager van Ketnet, aan in een persberich­t. In Tik taktaal: geen zichtbare draden voor de popjes meer voor een nieuwe generatie kijkers, wel de onvermijde­lijke schapen en schaduwman­netjes.

‘Tik tak’ is David Lynch voor peuters. Een psychedeli­sche trip van kleuren, diertjes en yoghurt morsende kinderen

 ?? © vrt ??
© vrt

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium