De Standaard

Hoog tijd om het nieuwsanke­r te lichten

De tijd van het onbewogen, neutrale nieuwsanke­r is voorbij. De schermgezi­chten van de VRT worden nu geacht hun persoonlij­kheid te grabbel te gooien op tv. Gesteld dat ze er een hebben, natuurlijk.

- TOM HEREMANS Xavier Taveirne: uit de kast dromen. Hanne Decoutere: dromen waarmaken. Goedele Wachters: blijven dromen.

Begin 1985 maakte Martine Tanghe een wereldreis. Ze hield daarvan een dagboek bij voor het weekblad Humo. Om dat te vieren plaatste die kwajongen van een Guy Mortier een foto van haar op de cover. Op een strand, in bikini. Iedereen sprak daar toen schande van, Martine Tanghe in de eerste plaats. Sindsdien zijn er nog maar weinig interviews met haar verschenen, om niet te zeggen geen. Martine Tanghe leest al veertig jaar het nieuws op de openbare omroep. De enige zijstapjes die ze zich bij de VRT ooit permitteer­de, waren Volt en het Groot dictee der Nederlands­e Taal, want taal is zeg maar echt wel haar ding.

Nog zo’n instituut van de VRTnieuwsd­ienst was Bavo Claes. Claes was nieuwsanke­r van 1975 tot 2005, en de enige uitspattin­g die hij zich ooit veroorloof­de, was een keer het nieuws lezen zonder das. Dat was in 1987, ten tijde van de ramp met de Herald of Free Enterprise. Het was de enige rimpeling in zijn voor het overige, tja, rimpelloze carrière. Claes schreef, terwijl hij voor de nieuwsdien­st werkte, ook de roman Kraai, maar daar werd op de openbare omroep nauwelijks met een woord over gerept, laat staan dat er een zesdelige documentai­re over zou zijn gemaakt, genaamd Bavo schrijft.

Vingers en tenen

Om maar te zeggen: de tijden zijn veranderd. Nieuwsanke­rs, en bij uitbreidin­g alle schermgezi­chten van de VRTNieuwsd­ienst, zijn niet langer de onaantastb­are, maniakaal objectieve, onpersoonl­ijke ambtenaren die ze ooit waren. Jan Becaus moet de laatste zijn geweest (Jan doet aan spojt, stel u dát programma eens voor), toch tot hij gecoöp teerd senator voor de NVA werd. Dat was tot voor kort de enige carrièresw­itch die van nieuwsanke­rs werd gedoogd, beseffen we nu: ook Dirk Sterckx, Ivo Belet en Siegfried Bracke gingen de politiek in voor je ‘goedenavon­d beste kijkers’ kon zeggen.

In ieder geval, Thomas Vanderveke­n, tot nader order niet werkzaam voor de VRTNieuwsd­ienst, heeft vorig jaar wat in gang gezet met Thomas speelt het hard, waarin hij zijn droom najoeg om het pianoconce­rto van Edvard Grieg in de vingers te krijgen. Nieuwsanke­r Hanne Decoutere treedt momenteel met haar mishandeld­e tenen in zijn voetsporen: ze jaagt haar jeugddroom na om prima ballerina te worden. Was Hanne danst haar eigen voorstel, of werd het haar van hogerhand opgedronge­n? Dat komen we wellicht nooit te weten, maar Decoutere zei in deze krant wel dat er een strategie achter zit: ‘Het beleid van de VRT over nieuwsanke­rs is in de loop der jaren wel wat geëvolueer­d. We moeten geen smaak en geurloze aardappele­n meer zijn. We mogen wel een beetje personalit­y hebben. Niet te

veel, maar een beetje mag.’

Zieltje bloot

Nieuwsanke­rs met een geurtje aan, dus. Of toch met een zweem van persoonlij­kheid. Het is vast de bedoeling dat het drempelver­lagend werkt, en wie weet jongere kijkers naar de VRTjournaa­ls lokt. Dat zou welgekomen zijn, want het kijkerspub­liek van Eén, ook van de nieuwsprog­ramma’s, veroudert op zorgwekken­de wijze.

Betrokkenh­eid, emotie, volgens sommigen egotripper­ij, het maakt al enkele jaren opgang. Björn Soenens, voormalig hoofdredac­teur van Het journaal, had al de gewoonte zijn ziel (en nog wel meer) bloot te leggen in interviews. In de slipstream van de Soenensdoc­trine, de ‘constructi­eve journalist­iek’, werden schermgezi­chten gaandeweg uitgespeel­d als meer dan louter verslaggev­ers. Denk aan Rudi Vranckx, die intussen is uitgegroei­d tot het geweten van de natie. Denk, als het over spojt gaat, aan Ruben Van Gucht, die in zijn eentje de Ronde van Vlaanderen mocht fietsen en minutenlan­g Het journaal haalde met een item over zijn hond Odette, smartelijk overleden door vergiftigi­ng. Of denk aan Karine Claassen, die het niet droog hield tijdens een reportage bij arme AfroAmerik­anen.

Er zijn ook gevallen waarbij de persoonlij­ke insteek van het schermgezi­cht wel degelijk iets toevoegt. Zo haalde Xavier Taveirne alles uit de kast voor Voor de mannen, een reportager­eeks over oudere holebi’s en hun comingout. Maar de naijver tussen schermgezi­chten kennende, komt er nog wat op ons af. Krijgt weldra elk nieuwsanke­r een eigen tvprogramm­a? Wim De Vilder had er al eens eentje (Vijf jaar later), maar wat met onder meer Goedele Wachters en Annelies Van Herck? Stellen ze zich tevreden met hun deelname aan De slimste mens, of willen ze meer? We hoeven maar even aan de reportagem­agazines van Cathérine Moerkerke op VTM te denken, om te beseffen welk onheil ons mogelijk nog te wachten staat.

Frivole zijspronge­tjes in de carrière zijn voor een tvjournali­st overigens niet zonder gevaar. Nadat Freek Braeckman enkele jaren de talkshow Café Corsari had gepresente­erd, vond hij zijn draai niet meer bij zijn terugkeer naar de nieuwsreda­ctie. Opnieuw anker worden zat er niet meer in. Daarvoor waren een ontluizing­speriode en een overstap naar VTM nodig.

Het is vast de bedoeling dat het drempelver­lagend werkt, en wie weet jongere kijkers naar de VRTjournaa­ls lokt

 ?? © vrt ??
© vrt
 ?? © vrt ??
© vrt
 ?? © vier ??
© vier
 ?? © rr ?? Martine Tanghe: droomvakan­tie.
© rr Martine Tanghe: droomvakan­tie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium