De Standaard

Dus toch nog: de smartwatch

- DOMINIQUE DECKMYN

Zes jaar geleden werd er veel ver wacht van smartwatch­es. Viel dat tegen! De eerste modellen deden dezelfde dingen als je smartphone, maar minder goed. Bovendien waren ze duur en hield hun batterij het met moeite tot ’s avonds uit. Zelfs Apple, dat er vaak in slaagt het juiste product op het juiste moment te brengen, miste zijn start. De klant toonde terecht weinig interesse.

Maar warempel: beetje bij beetje hebben smartwatch­es hun plekje op de markt gevonden. Er zullen er dit jaar 74 miljoen worden verkocht, zegt marktonder­zoeker Gartner. Dat is nog altijd maar één smartwatch voor elke 20 verkochte smartphone­s. Maar bij de smartphone­s valt geen groei meer te verwachten. Smartwatch­es groeien met 25 procent per jaar. En nog een verschil: bij de smartphone­s domineert Android, bij de smartwatch­es is alles nog mogelijk.

Dat maakt die smartwatch plots weer belangrijk. Google heeft zijn Wear OS, de smartwatch­versie van Android, een paar jaar laten verkommere­n. Maar deze week vernamen we dat Google een merkwaardi­ge deal sluit met Fossil, een van de interessan­tste makers van smartwatch­es. Fossil maakt onder meer horloges die helemaal werken zoals een klassiek model – tandwieltj­es, wijzertjes – maar die ook een klein beeldscher­m bevatten voor meldingen van je smart phone. Het grote voordeel: zelfs als de batterij te leeg is om dat beeldscher­m pje te doen oplichten, blijven de wijzers draaien – je watch is niet smart meer, maar geeft nog wel de tijd aan.

Wat er nu precies gebeurt tussen Google en Fossil is niet echt duidelijk. Google neemt een deel van het bedrijf over, mensen en patenten incluis, en de rest van Fossil blijft onder eigen naam doorwerken. Iets gelijkaard­igs deed Google in 2017 met HTC: het kocht er het topteam weg dat de Pixel smartphone­s ontwikkeld had. Krijgen we nu een door Fossilmede­werkers ontworpen Google Pixelhorlo­ge? Dat zit er dik in, al suggereert Google dat de Fossiltech­nologie ook bij andere makers van Wear OSsmartwat­ches terecht kan komen. Hoe dan ook: er gaat wat gebeuren.

Bij Apple beweegt er ook wat. Na de slappe start van de Apple Watch had Tim Cook flink bijgestuur­d. Eerst door er een fitnesshor­loge van te maken, met sensoren die al je activiteit­en nauwkeurig in kaart brengen. De volgende stap: van fitness naar gezondheid. Het nieuwste model kan een elektrocar­diogram nemen en detecteert ook dat de eigenaar valt.

Daardoor wordt de Apple Watch plots interessan­t voor een heel nieuwe markt. Deze week geraakte bekend dat het bedrijf onderhande­lt met ziekteverz­ekeraars. Die zouden geïnteress­eerd zijn om kwetsbare bejaarden te voorzien van een door de verzekerin­g betaalde Apple Watch. Mensen die nooit op het idee zouden komen zelf een Apple Watch te kopen en daar misschien ook geen geld voor hebben.

Daarmee voltooit Apple een enorme bocht. Want aanvankeli­jk zag Cook ‘zijn’ horloge als luxegoed. Hij droomde ervan Apple om te toveren tot een modemerk. Daarom nam hij bijvoorbee­ld Angela Ahrendt van Burberry in dienst. De eerste Apple Watch was beschikbaa­r in een gouden uitvoering die 17.000 euro moest kosten, maar is stilletjes afgevoerd. Apple besefte dat wat lukt voor een duurzaam luxegoed, niet werkt voor een technologi­eproduct dat na twee jaar totaal achterhaal­d is. Cooks nieuwe verkoopstr­ategie: een Apple Watch is essentieel voor je gezondheid, en kan zelfs je leven redden. Dat blijkt wél aan te slaan (of het waar is of niet).

Als nu ook de lieden van Louis Vuitton die les eens zouden willen leren – dat technologi­eproducten niet thuishoren in de luxemarkt. Het Franse modemerk brengt draadloze oortjes uit die in de VS 1.000 dollar kosten. De website The Verge zocht uit dat zo goed als identieke oortjes al te koop zijn voor zo’n 300 dollar. Louis Vuitton plakte er alleen piepkleine lettertjes ‘L’ en ‘V’ op, die je dus 700 dollar extra kosten.

Warempel: beetje bij beetje hebben smartwatch­es hun plekje gevonden

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium