De Standaard

VAN ZWAKKE HANDEN NAAR STERKE HANDEN

- JAN REYNS

Eind december, toen de beurzen nog in vrije val waren, was te horen dat de beurzen een economisch­e recessie voorspelde­n en zelfs ‘dat de beurzen meestal gelijk hebben’. Na amper drie weken in 2019 won de Bel20 al 7% en werd de donkerste decemberma­and in tijden uitgewist. Was het dan maar om te lachen?

Wie denkt dat de economisch­e toekomst af te lezen is uit de beursevolu­tie, moet alle valse bewegingen eruit filteren. Een moeilijke en frustreren­de bezigheid. Door het notoir manischdep­ressieve karakter van de beurzen is daar op korte termijn kop noch staart aan te krijgen.

Als je echt iets over de economie wil afleiden uit de beurskoers­en, kom je meestal te laat. Volgens Mark Tinker, een beursstrat­eeg met decennia ervaring bij Axa (Framlingto­n), vertellen de beurzen op korte termijn vooral over zichzelf.

De dagelijkse koersen worden gemaakt door de meest driftige onder de beleggers. De voorbije maanden waren dat vooral de hed ge funds. Zij houden er zuiver financiële strategieë­n op na. Ze worden in opportunis­me alleen overtroffe­n door hun klanten. Zodra er wat te veel rode cijfers komen, trekken ze hun geld terug. De beheerders zijn dan verplicht te verkopen, wat de koersen nog lager duwt, nog meer geforceerd­e verko

De beurzen en beleggers vertelden de voorbije maanden vooral over zichzelf in plaats van over de economie

pen uitlokt, enzovoort.

Mede door dat erg negatieve laatste kwartaal op de beurzen, zijn de prognoses voor de economie in 2019 erg versomberd. Maar het is dus minder de economie die de beurs heeft gestuurd, dan omge keerd, vindt Tinker.

Hij ziet een gelijkenis met 1998, toen de beurzen ook na een lange positieve periode tijdelijk wegzakten. Toen ging het kolossale hedge fund LTCM onderuit, waardoor eveneens heel wat posities van ‘slimme’ profession­ele beleggers in korte tijd werden verkocht.

En net als nu gingen niet alleen de aandelenko­ersen fors lager. Ook de rente op overheidso­bligaties is dramatisch gezakt. De Amerikaans­e rente op tien jaar dreunde van 3,2% naar 2,5%. En nog verrassend­er: de Duitse tienjarige rente is teruggeval­len tot 0,27%, terwijl dat een jaar geleden nog 0,75% was. Nochtans is de ECB al drie weken gestopt met het massaal opkopen van obligaties. Die lage rente is voor velen een extra reden om te geloven dat er economisch onweer aankomt. Maar volgens Mark Tinker is de lage rente vooral een gevolg van het snelle geld dat vluchtte naar defensieve obligaties. De prijzen op de beurzen worden nu eenmaal gemaakt door wie het meest gehaast is. Dat zijn de zogenaamde zwakke handen. Het is nu weer aan de sterke handen, die zich niet laten leiden door wat een manischdep­ressieve patiënt uitkraamt.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium