De Standaard

Genk stoomt door in 2019

KRC Genk zet zijn succesparc­ours in de competitie verder. Het versloeg STVV, dat zich ondanks een resem afwezigen stevig verweerde.

- MICHAEL DELBEKE JUPILER PRO LEAGUE

BRUSSEL I Een onvervalst­e Limburgse derby om de Jupiler Pro League na drie weken winterslaa­p weer op gang te trappen: het had slechter gekund. Zeker als die extra gekruid is door de recente transfer van Casper De Norre van STVV naar KRC Genk – al mocht de 21jarige verdediger contractue­el niet meespelen. Dat Marc Brys vrijdagavo­nd moest puzzelen lag niet alleen aan het vertrek van De Norre, want ook Jonathan Legear, Sascha Kotysch (vertrokken), Cristian Ceballos, Jorge Teixeira (geblesseer­d), Roman Bezus, Elton Acolatse (geschorst), Takehiro Tomiyashu en Wataru Endo (Asian Cup) ontbraken bij de Kanaries.

Dubbele terugkeer

Ook Genk was benadeeld door de Asian Cup, want het kon niet rekenen op Danny Vukovic. Zijn plaats in doel werd ingenomen door Nordin Jackers, een jeugdprodu­ct met tien optredens in het eerste elftal van Genk op de teller. Die relatieve onervarenh­eid speelde de jonge Limburger al snel parten: amper twintig tellen na de aftrap raapte hij een terugspeel­bal van Aidoo op, de onrechtstr­eekse vrije trap leverde het openingsdo­elpunt van Botaka op.

Een lucky goal was het alvast niet, want het doel van Jackers werd met de regelmaat van de klok belegerd. Genk reageerde niet onaardig, maar de leider toonde niet genoeg diepgang om Kenny Steppe te bedreigen. Het was wachten op Ndongala die de bal haast chirurgisc­h door de verdedigin­g van STVV sneed, om Samatta alleen voor Steppe te krijgen. De Tanzaniaan miste niet: blijft ook in het nieuwe jaar scoren. 1–1, alles te herdoen.

De gretigste ploeg in de tweede helft was Genk. De bezoekers probeerden de voorsprong op het scorebord te knallen, maar Steppe reageerde steeds alert. Genk leek de Truiense muur langzaam te slopen, maar dat bleek maar schijn: Boli fopte iedereen met zijn vrije trap en schoof de 2–1 netjes onder de te vroeg gesprongen muur – de talloze trainingsu­ren op stilstaand­e fases waren dus niet voor niets.

Geen onverdiend­e voorsprong voor STVV, maar het zat op zijn tandvlees en had geen verhaal tegen Trossard, die meteen de gelijkmake­r scoorde via de binnenkant van de paal. Pozuelo legde de basis voor de grote ommekeer – wat zullen ze blij zijn dat hij niet voor een woestijnav­ontuur koos. Trossard verlengde zijn pass naar Ndongala, die de 2–3 scoorde. STVV kwam de mokerslag niet meer te boven, met dank aan Jackers die in de slotsecond­en de 3–3 uit zijn doel bokste. Daarmee was zijn blunder uit de openingsse­conden meteen vergeven.

22STE SPEELDAG

STAND

 ?? © Bruno Fahy/belga ?? Ally Samatta
© Bruno Fahy/belga Ally Samatta

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium