De Standaard

De Brusselse gok van een Britse pokerlegen­de

- NICO TANGHE

BRUSSEL I Place your bets! Deze drie woorden doen het bloed in de aderen van Tony Bloom al meer dan 40 jaar sneller stromen. Als kind was hij al gek van de ‘fruitmachi­nes’ in de kermisgokt­enten van de Engelse kuststad Brighton, waar hij in 1970 werd geboren en zijn hele jeugd doorbracht.

Zijn grootvader Harry was er destijds vicevoorzi­tter van de plaatselij­ke voetbalclu­b en nam de jonge Tony niet alleen vaak mee naar het voetbalsta­dion, maar ook naar de plaatselij­ke gokwedstri­jden met greyhounds: jachtwindh­onden. Het is daar dat Tony de smaak voor het gokken te pakken kreeg, staat te lezen in een portret van Business Insider, mede gebaseerd op de biografie van Mike Atherton uit 2006.

3 miljoen prijzengel­d

Op zijn vijftiende kwam Bloom voor het eerst in contact met sportgokke­n, nadat hij een valse identiteit­skaart had gebruikt om toegang te krijgen tot een van de lokale bookmakerk­antoren, die toen al alomtegenw­oordig waren in Engeland. Daar gokte Bloom, een wiskundekn­obbel die met succes afstudeerd­e aan Manchester University, vooral op cricket en voetbalwed­strijden. Op dat moment nog zonder echte strategie. Al won de jonge Bloom toen al meer weddenscha­ppen dan hij verloor, verklaarde hij zelf ooit in een interview met de lokale krant The Argus.

Dat veranderde nadat Bloom – na korte passages bij Ernst & Young en als aandelentr­ader – op zijn 23ste had besloten om in het profession­ele pokercircu­it te stappen. Daar stootte hij al snel door naar de absolute top en kreeg hij wegens zijn legendaris­che koelbloedi­gheid de bijnaam ‘The Lizard’. Volgens Poker News won Bloom tijdens zijn pokercarri­ère in totaal 3 miljoen dollar aan prijzengel­d, waardoor hij vandaag op plaats 15 prijkt op de ranglijst van meest succesvoll­e levende pokerlegen­des.

Met dat prijzengel­d begon Bloom al snel een eigen gokimperiu­m uit te bouwen. Eerst voorzichti­g, bijvoorbee­ld door online bookmakerw­ebsites te bouwen. In 2006 door het bijzonder succesvoll­e maar zeer discrete goksyndica­at ‘Starlizard’ op te richten. Starlizard gebruikt complexe statistisc­he modellen om quoteringe­n voor voetbal en andere sportwedst­rijden scherper te stellen. Naar het voorbeeld van beurstrade­rs die een eigen hefboomfon­ds oprichten en daarbij op grote schaal wiskundige algoritmes en data gebruiken om succesvol te kunnen investeren op de aandelenma­rkten.

Aziatische gokmarkt

Opmerkelij­k daarbij is dat Starlizard hoofdzakel­ijk werkt op de Aziatische gokmarkt. Een atypische markt, omdat er op grote schaal wordt gespeeld met de zogeheten Asian Handicap, een vorm van wedden waarbij één team een virtuele voorsprong krijg ten opzichte van het andere team. Een systeem van sportwedde­nschappen dat Bloom naar eigen zeggen

‘als een van de eerste Westerling­en wist te doorgronde­n’, nadat hij zelf zeven maanden in Thailand had verbleven.

Hoe het zakenmodel van Starlizard exact in elkaar zit, weet niemand. Officieel verzamelt en analyseert het gokbedrijf van Bloom niet alleen op grote schaal sportdata over voetbalclu­bs en spelers, het plaatst tegen betaling ook zelf weddenscha­ppen in naam van rijke particulie­re klanten, die elke dag voor meerdere miljoenen op sportwedst­rijden zouden gokken. Waardoor het de facto ook kan worden aanzien als een privaat goksyndica­at.

Een goksyndica­at waarvan Bloom zelf de grootste klant is. En waarin Bloom naar eigen zeggen geen aandeelhou­der is en ook geen enkele directie of bestuursfu­nctie heeft. Welk deel van de winst van Starlizard hij zelf opstrijkt en hoe, blijft een goedbewaar­d geheim. Duidelijk is enkel dat de 48jarige Bloom zijn gokinveste­ringen nooit heeft beklaagd.

Hoe groot zijn persoonlij­k vermogen is, weet niemand. Zoals het een profession­ele pokerspele­r betaamt, houdt Bloom zijn kaarten strak tegen de borst. In traditione­le rijkenlijs­tjes, zoals die van het Amerikaans­e weekblad Forbes, zal je hem niet vinden. Interviews zijn zeldzaam en meestal be

stemd voor de lokale pers in Brighton. Ook een interviewa­anvraag van De Standaard sloeg de En gelse zakenman twee weken geleden beleefd maar resoluut af.

Maar dat Bloom financieel bijzonder slagkracht­ig is, staat buiten kijf. Al bleek dat pas echt toen hij in 2009 in Engeland zijn favoriete voetbalclu­b Brighton Hove & Albion FC opkocht. Op dat moment nog een anonieme middenmoto­r in derde klasse. Tien jaar en ruim 200 miljoen Britse pond aan investerin­gen later, is zijn jeugdliefd­e Brighton een middenmote­r in de Engelse Premier League, die speelt in een splinterni­euw stadion. Mede met dank aan de transfers van enkele oude bekenden uit ‘onze’ Jupiler Pro League, zoals exBruggesp­elers José Izquierdo en Mathew Ryan en Anthony Knockaert (exStandard).

Brighton achterna

Bloom kocht vorig jaar de meeste aandelen van Union en slaagde er snel in om de slapende Brusselse reus te laten ontwaken

Een stunt die Bloom ook in België wil overdoen met de Brusselse traditiecl­ub Union. Een oude glorie (stamnummer 10) met een historisch stadion in de hoofdstad van Europa en een bekend Brussels politicus als erevoorzit­ter: Charles Picqué. De flamboyant­e zakenman in Bloom, wil Union weer naar de hoogste klasse loodsen.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium