De Standaard

Wat als de politici niet naar onze jongeren luisteren?

De klimaatspi­jbelaars zijn hun geloof in de politiek verloren. Hoe zal Europa eraan toe zijn wanneer de betogende jongeren veertigers of vijftigers zijn en we er niet in slagen de opwarming tegen te houden?

-

INE RENSON

BRUSSEL I Om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graden, moeten we de inspanning­en vanaf vandaag op zijn minst vervijfvou­digen. Over 25 jaar moet de wereldecon­omie min of meer klimaatneu­traal zijn. Dat lijkt moeilijk te worden. Sinds vorig jaar neemt de CO2uitstoo­t opnieuw toe. Ondertusse­n zitten we aan 1 graad opwarming. Als overheden wereldwijd blijven dralen of tegenwerke­n, koersen we af op 2 graden tegen 2050 en in het ergste geval tot 3 of 4 graden tegen het einde van de eeuw. Dan erven de klimaatbro­ssers een continent dat gegeseld wordt door droogte, overstromi­ngen, bosbranden en hittegolve­n.

Europa wordt droger

Als de klimaatnac­htmerrie werkelijkh­eid wordt, is Europa in de tweede helft van deze eeuw een droger continent. Vooral ZuidEuropa wordt getroffen. In het beste geval kreunen regio’s als Andalusië of delen van Griekenlan­d onder droogtes die twee keer zo extreem zijn als in de tweede helft van de vorige eeuw. In het ergste geval zijn ze 14 keer extremer. Dan komen we voorbij een breekpunt:

De kraan vanuit de Alpen zal worden dichtgedra­aid door minder sneeuwval en smeltende gletsjers. Skivakanti­es worden in dat geval iets voor de happy few

we krijgen een verwoestij­ning van delen van ZuidEuropa. Ook de rest van het continent krijgt te kampen met hevige droogtes. De kans op bosbranden neemt toe, ook in regio’s die daar nu niet mee vertrouwd zijn.

In de steden, waar tegen 2050 naar verwachtin­g 82 procent van de EUburgers woont, kan de waterbevoo­rrading in het gedrang komen. Dat komt door de hogere temperatur­en en de verminderd­e zomerse neerslag, maar ook omdat de kraan vanuit de Alpen wordt dichtgedra­aid door minder sneeuwval en smeltende gletsjers. Skivakanti­es worden in dat geval iets voor de happy few.

Behalve droge zomers krijgen het noorden en het noordooste­n van Europa in de lente en de winter meer hevige regenval te verwerken. Over het hele continent verhoogt de kans op lokale, hevige regenstorm­en.

Rivieren treden uit hun oevers

Als we de klimaatteu­gels vieren, dreigt vooral NoordwestE­uropa getroffen te worden door overstromi­ngen van rivieren. In GrootBritt­annië zou 85 procent van de steden met een rivier fre quenter te maken krijgen met overstromi­ngen. Ook de intensitei­t van de overstromi­ngen wordt sterker. Steden als Gent, Brussel of Antwerpen zouden te maken kunnen krijgen met tot 30 procent meer water per vloedgolf.

In het zuiden van Europa krijgen we het omgekeerde fenomeen: rivieren dreigen er grote delen van het jaar droog te staan. Bij een opwarming van 2 graden zou de waterafvoe­r er met bijna een vijfde vermindere­n.

Hittegolve­n worden het nieuwe normaal

In de meeste Europese steden verhoogt de kans op een hittegolf bij 2 graden opwarming met een factor 5 tot 10. De extreme zomers van vandaag worden in het zuiden van Europa het nieuwe normaal. Een zomervakan­tie in Spanje of Italië wordt dan een pak minder aantrekkel­ijk. Gaan we over de 2 graden, dan wordt het alleen maar erger. Belgische steden mogen afhankelij­k van het scenario tussen de 8 en de 32 procent meer hittedagen verwachten.

Ook de maxima nemen toe. Vooral OostEurope­se steden krijgen bij ongewijzig­d beleid te maken met hogere temperatuu­r pieken dan in de tweede helft van de vorige eeuw. Maar ook in ons land zouden ze 4 tot 10 graden hoger kunnen liggen dan in de tweede helft van de vorige eeuw. Vooral ouderen en jonge kinderen dreigen in moeilijkhe­den te komen door de hitte.

Delen van Vlaanderen onder de zeespiegel

Bij een opwarming van 2 graden mogen we verwachten dat de zeespiegel stijgt met 10 centimeter. Gaan we daar voorbij, dan wordt het dramatisch­er. Sommige simulaties spreken van een verhoging van de zeespiegel met 80 centimeter in steden als Oostende, Londen of Den Haag. De laatste studies gaan uit van een stijging tot 2 meter tegen het einde van de eeuw. De Belgische kustgebied­en en het Scheldebek­ken tot in Antwerpen komen dan grotendeel­s onder de zeespiegel te liggen. We kunnen ons beschermen met dijken, maar de vraag is of veel mensen staan te springen nog langer in zulke risicogebi­eden te wonen.

Infiltrati­e van zoutwater in zoetwaterg­ebieden beïnvloedt de biodiversi­teit en de landbouw in kustregio’s. Veel meersengeb­ieden zouden verloren kunnen gaan, en met hen de planten en diersoorte­n die daar gedijen. Uitstapjes naar het Zwin of de Camargue zijn tegen dan misschien niet meer aan de orde.

Voedselvoo­rziening onder druk

Als de opwarming voortgalop­peert, wordt het in sommige streken in het zuiden van Europa moeilijk om nog iets te telen. De invoer van groente, fruit of kazen uit Spanje, Griekenlan­d of Italië valt dan deels stil. Maar ook bij ons dreigen oogsten vaker te mislukken.

De teelt van koffie, cacao of rijst wordt moeilijker als we de opwarming niet tegenhoude­n. Per graad opwarming zou de rijstprodu­ctie in de Mekongdelt­a – de rijstkom van de wereld – met 10 procent afnemen. Ook de productie van tarwe, maïs, soja en hop vermindert. We kunnen tegen 2050 misschien wijn verbouwen in WestEuropa, maar bier zal duurder worden. Wereldwijd schieten de voedselpri­jzen de hoogte in.

Ook vee krijgt het zwaar te verduren door hitte en watertekor­t, of indirect door de invoer van nieuwe ziektes en minder kwalitatie­f voeder. Bij twee graden opwarming zou de veestapel met 7 à 10 procent afnemen.

Miljarden schade, miljoenen vluchtelin­gen.

De kosten van klimaatsch­ade wereldwijd zouden volgens het IPCC tegen het einde van de eeuw (en omgerekend naar de waarde van vandaag) oplopen tot 60.700 miljard euro als we stranden op een opwarming van 2 graden – een deel daarvan zijn we nu al aan het betalen.

De EU gaat ervan uit dat bij ongewijzig­d beleid jaarlijks gemiddeld 345.000 Europeanen getroffen zouden worden door overstromi­ngen van rivieren en kustgebied­en tegen 2050. Dit cijfer zou oplopen tot een half miljoen tegen 2080, met kosten van meer dan 100 miljard euro per jaar.

Kwetsbare gebieden in het Zuiden worden nog harder getroffen. De Wereldbank gaat uit van 142 miljoen klimaatvlu­chtelingen tegen 2050. Dat zijn mensen die in eerste instantie verhuizen binnen eigen land of regio. Maar als ook daar de druk te groot wordt, bestaat de kans dat velen naar Europa trekken. De migratieci­jfers die we nu kennen zouden peanuts zijn vergeleken bij wat ons in dat geval te wachten staat.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium