De Standaard

Bronnen

-

We stellen scherp op wat er gebeurt als beleidsmak­ers wereldwijd de klimaatteu­gels vieren. Daarvoor doen we een beroep op enkele studies die aangeven wat er kan gebeuren bij een opwarming van 2 graden of meer. We gebruikten data waarover in verschille­nde studies en rapporten consensus bestaat.

‘Global Warming of 1.5 °C’, het laatste rapport van het IPCC (oktober 2018), geeft de urgentie aan van de situatie. Als we niet onmiddelli­jk handelen, wordt het onmogelijk de opwarming onder de 1,5 graden te houden. De gevolgen van een opwarming tot 2 graden of meer kunnen dramatisch zijn. ‘Future heatwaves, droughts and floods in 571 European cities’, geleid door Selma B Guerreiro van Newcastle University (februari 2018), onderzocht de impact van droogte, hitte en overstromi­ngen op 571 Europese steden. De onderzoeke­rs gaan uit van het worstcases­cenario (RCP8.5 in klimaatjar­gon) om te voorspelle­n wat er kan gebeuren als de wereld faalt om de CO2emissie­s te verlagen. In dat geval loopt de opwarming op tot 2 graden tegen halverwege de eeuw en verder tot rond de 4 graden tegen 2100. Het is een pessimisti­sch scenario, maar het geeft een idee van waar het naartoe kan gaan als we niet radicaal ingrijpen. ‘Climate Impacts in Europe Under +1.5°C Global Warming’, waaraan zeven onderzoeks­instelling­en werkten onder leiding van Daniela Jacob (februari 2018), onderzoekt de gevolgen voor Europa wanneer we de cruciale drempel van 1,5 graden doorbreken. Dat achten ze waarschijn­lijk in de loop van de komende twee decennia. ‘Adaptation to Climate

Change’, een samenvatti­ng van de adaptaties­trategie van de Europese Commissie, geeft een inzicht in wat we mogen verwachten de komende decennia. ‘Sea level rise projection­s for norther Europe under RCP8.5’, een onderzoek van Deense, Britse en Nederlands­e wetenschap­pers onder leiding van Aslak Grinsted (juni 2015), focust op de mogelijke stijging van de zeespiegel in het noorden van Europa in het geval van falend klimaatbel­eid. (ire)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium