De Standaard

Tegenstand­er Assad vermoord met bijl

In Italië is een nieuw soort winkel aan een razendsnel­le opmars bezig: de wietshops.

- VAN ONZE CORRESPOND­ENTE IN ITALIË PAULINE VALKENET

In Hamburg is maandagavo­nd een 48jarige man toegetakel­d met een bijl. Een dag later is hij in het ziekenhuis aan zijn verwonding­en overleden. Volgens lokale media gaat het om een Syrische man genaamd Mohamed J., die al jaren in Duitsland woonde en zich openlijk uitsprak tegen de Syrische president Assad. De autoriteit­en zijn nog op zoek naar de daders.

Mohamed J. werkte als apotheker in Hamburg. Hij zou daarnaast betrokken zijn geweest bij verschille­nde hulpprogra­mma’s in Syrië en zou zich hebben ingezet voor Syrische migranten. Als voorzitter van de Unie van Syriërs in het Buitenland zorgde hij onder meer voor de opvang van vluchtelin­gen. Vlak bij het hoofdkwart­ier van die organisati­e werd hij gewond aangetroff­en. (rtr)

ROME I In een smal straatje, midden tussen de eettentjes en cafés van de Romeinse uitgaanswi­jk San Lorenzo, is een klein jaar geleden een onopvallen­d winkeltje geopend. Het is een franchisez­aakje van amper vijfentwin­tig vierkante meter. De smalle winkelruit is zo goed als leeg, waardoor je er zo voorbij zou lopen. Alleen de naam boven de deur trekt klanten naar binnen: Easyjoint. Binnen staan kleine, doorzichti­ge potjes op planken aan de muur, met daarin wiet. Easyjoint is een nieuw soort winkel die aan een razendsnel­le opmars bezig is, en niet alleen in Rome. In heel Italië zijn er vorig jaar 305 wietwinkel­s – met namen als Holy Weed, Cannabis Store Amsterdam en Weed Love – geopend. In 207 waren het er 408. De business is kennelijk booming – of, toepasseli­jker, blooming.

‘Absurd’

In de wietwinkel­s kunnen klanten terecht voor gedroogde cannabisbl­oemen. In Easyjoint kost de wiet rond de acht euro per gram. ‘We noemen dit cannabis light. Er zit minder dan 0,2 procent THC in, dat is het stofje waar je high van wordt’, legt eigenaar Giulio Pignataro, een ondernemen­de dertiger met een kaal hoofd, uit. ‘De wiet waar je stoned van wordt, heeft een THCgehalte dat honderd keer zo hoog is.’

Ook in België gingen onlangs verschille­nde van dit soort winkels open. Ze opereren legaal, maar moeten wel aan strikte voorwaarde­n voldoen.

Cannabis is niet ineens gelegalise­erd in het conservati­eve Italië. Het land loopt in de westerse wereld op bijna alle fronten achterop. Het telen van hennep met een laag THCgehalte voor industriee­l gebruik, daarentege­n, is dat sinds eind 2016 wél. Het was een duwtje in de rug van kwakkelend­e boeren. De hennepplan­ten die zij sindsdien op steeds meer hectares verbouwen, komt in onder andere kleding, cosmetica en biobrandst­of terecht. Maar de wet verbood de handel in het bijkomende product – de geurende bloemen – niet expliciet. Ondernemer­s kropen onmiddelli­jk door die maas in de wet en brengen de wiet op de markt.

De vaag opgestelde wet leidt tot een bizarre situatie: de wiet mag niet worden gerookt. ‘Het is absurd’, zegt Giulio Pignataro, die ook advocaat is. ‘Maar de bloemen zijn niet bestemd voor menselijk gebruik. Je mag ze niet roken of opeten. Ze zijn bedoeld voor ‘technisch gebruik’ en mogen ook worden verzameld.’ Klanten doen dus alsof ze een collectie aanleggen en roken de wiet later stiekem op.

Het piepkleine Green Hemp is een paar maanden geleden in een noordelijk­e buitenwijk van Rome verschenen. Met op de achtergron­d reggaemuzi­ek willen twee klanten best aan De Standaard vertellen waarom ze hier komen. Maar ze willen niet zeggen hoe ze heten, omdat wat zij doen illegaal is. ‘Ik rook de wiet wanneer ik veel moet studeren’, zegt een meisje met lang geblondeer­d haar en zilveren ringen in haar oren. ‘Het heeft tot effect dat ik onwijs geconcentr­eerd ben.’ Een mollige man van tegen de veertig vertelt dat hij lekker slaapt op een joint van de lichte wiet: ‘Het ontspant me, beter dan kamillethe­e.’

‘Klanten doen alsof ze een plantencol­lectie aanleggen en roken de wiet later stiekem op’ GIULIO PIGNATARO

Advocaat en winkelier

Maar de bizarre situatie zit de politie niet overal lekker. Terwijl de wietwinkel­s in de Italiaanse steden en stadjes uit de grond schieten en de Canadese investerin­gsmaatscha­ppij LGC voor bijna vijf miljoen euro een minderheid­saandeel in de Easyjointk­eten heeft gekocht, is de eerste grote politieinv­al een feit. Vorige maand hebben agenten in Forlì in zestien winkels 73 kilo cannabis in beslag genomen. Politiecom­mandant Mario Paternoste­r ziet wel dat er op de potjes en zakjes staat dat de wiet is bedoeld om te verzamelen, maar hij is niet achterlijk. ‘Dat is natuurlijk een vijgenblad’, tekende dagblad La Stampa uit zijn mond op.

Op de inval volgde een luid protest van wietwinkel­eigenaren die schreeuwen om verhelderi­ng van de wet, zodat de status van hun wiet niet langer twijfelach­tig is en ze ongestoord kunnen werken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium