De Standaard

‘Kabila zal de Congolezen de mond niet snoeren’

Schrijver Bart Demyttenae­re was een van de weinige westerse waarnemers die tijdens de omstreden en gewelddadi­ge verkiezing­en in OostCongo was.

-

BUKAVU I Terwijl nagenoeg alle Europeanen het land verlaten, steek ik op dinsdag 18 december de Congolese grens over. Vzw Mijn Congo bestaat een jaar en de lokale projecten die we ondersteun­en, vragen om een bezoek. Mijn reis was al maanden van tevoren gepland. Ik moest en zou naar Congo gaan. Een land op de rand van een burgeroorl­og, maar ook mijn vaderland. Mijn vrienden wachtten me op in het Rwandese grensstadj­e Cyangugu. Een maand lang stonden zij in voor mijn veiligheid. Ik genoot het grote voorrecht om de verkiezing­sstrijd in mijn geboortela­nd te volgen, net als de talrijke pogingen tot het boycotten én frauderen van de uitslagen.

Humanitair­e redenen

Het heeft me bijzonder veel moeite gekost om de wantrouwig­e medewerker­s van de Congolese ambassade in Brussel te overtuigen van mijn goede bedoelinge­n. Tot drie keer toe word ik wandelen gestuurd. ‘Kinshasa n’a pas encore décidé. Il faut revenir la semaine prochaine.’ Een notarieel bekrachtig­de uitnodigin­g van monseigneu­r Maroy, de aartsbissc­hop van Bukavu, geeft uiteindeli­jk de doorslag. Ik mag om ‘dringende humanitair­e redenen’ mijn vaderland binnen.

De sfeer in Bukavu is compleet anders dan een jaar geleden, het algemene verval van de stad ook. Met affiches volgeplakt­e lantaarnpa­len, flyerende leden van diverse politieke partijen, dure reuzenpost­ers met de beelteniss­en van de rijkste kandidaten, kleurrijke campagnebu­sjes met drukdoende aanhangers die via krakende megafoons hun wervende boodschapp­en door de stad schreeuwen. Heel wat jonge ‘taximoteur­s’ dragen een Tshirt met daarop de streng ogende beeltenis van een politicus. Niemand maakt zich druk om de fotoprint. De jongelui zijn al blij met een gratis Tshirt. Bovendien lijkt het wel alsof iedereen zijn keuze al heeft gemaakt. Vier vingers in de lucht! Lijst nummer vier. Martin Fayulu vertegenwo­ordigt de hoop van ZuidKivu en van heel wat andere Congolese provincies.

Kabila toka!

In de levendige wijk Panzi bekogelt een groepje studenten de auto van de gehate oudgouvern­eur van de provincie ZuidKivu met dikke keien. De volgende dagen worden alle karavanen van de meerderhei­dspartijen door zwaar bewapende militaire escortes begeleid. De spanning in de binnenstad neemt toe. Ik praat met taxichauff­eurs, jonge moeders, leer krachten, priesters en zelfs met politieage­nten. Dictator Kabila heeft het land volledig geruïneerd, maar hij is er niet in geslaagd de mond van de Congolezen te snoeren. Iedereen spreekt open en bloot over de verkiezing­en. Leuzen als ‘Kabila, toka!’ (Trap het af, Kabila!) en ‘Shadari, le chat dans le riz!’ (Shadari, valse kat in het rijstveld!) sieren sommige muren.

De beslissing van de CENI – de zogenaamd ‘onafhankel­ijke’ verkiezing­scommissie – om de stembussla­g met een week uit te stellen, strooit extra zout in de open wonden. Militairen rijden met vrachtwage­ns de stad in en bezetten alle strategisc­he plaatsen. Tijdens vreedzame manifestat­ies in onder andere Kinshasa, Kalemie en Kisangani vallen tientallen onschuldig­e slachtoffe­rs. Terrein wagens van de VNvredesma­cht Monusco toeren door Bukavu. Ze doen waar ze goed in zijn: observeren en rapportere­n. Meer laat hun mandaat niet toe. Ik heb begrip voor de terechte frustratie van de Congolese bevolking en deel de mening van professor Denis Mukwege, kersvers Nobelprijs­winnaar voor de vrede. ‘Het mandaat van de VN moet dringend worden uitgebreid,’ aldus Mukwege. ‘De laffe houding van de westerse staatshoof­den jaagt Congo volledig in de vernieling. Ik klaag hen aan wegens schuldig verzuim.’

Reynders Oyee!

Ik ben de enige ‘muzungu’ in de stad, wat de meeste Congolezen bijzonder waarderen. De weinige blanken die in Bukavu werkzaam zijn, kijken de kat uit de boom in de veilige en rustige hotels van Kigali, Gisenyi en Bujumbura. De Congolezen blijven verweesd achter, zonder de hoge risicoprem­ie die in de riante lonen van de westerse hulpverlen­ers is inbegrepen.

Overal vragen mensen me naar mijn mening. Hun politieke engagement en de algemene kennis van de Belgische politiek verrassen me in hoge mate. Sinds hij vijf maanden geleden nog de loftrompet luidde over zijn goede vriend en collega Joseph Kabila, wordt de

Van de 36 beloofde stemcomput­ers in de wijk Panzi zijn er slechts vier (VIER!) aangekomen. Twee exemplaren blijken niet te werken

naam Charles Michel met een zeker misprijzen uitgesprok­en. Zijn partijgeno­ot Didier Reynders geniet momenteel een groot aanzien in Congo. Tijdens een recente uitzending van de invloedrij­ke Franse Afrikazend­er TV5 stelde Reynders de Congolese bevolking gerust. ‘Wij houden alleen rekening met de werkelijke verkiezing­suitslag en niet met de gemanipule­erde versie.’ Applaus voor Reynders van Bunia tot in Matadi. Reynders Oyee!

Op kerstavond ben ik het kleine witte stipje in een deinende zwarte mensenzee. Aartsbissc­hop Maroy roept alle Congolezen op om vreedzaam hun stem te laten horen. Hij richt zich persoonlij­k tot de aanwezige kandidaten. Streng kijkt hij hen beurteling­s recht in de ogen. ‘Fijn dat jullie vanavond het feest van de vrede komen vieren. Fijn dat jullie blijkbaar ook een geweten hebben. Ik hoop jullie hier na de verkiezing­en terug te zien. Met een zuiver geweten!’ Meer dan drieduizen­d mensen veren enthousias­t recht en trakteren hun pastorale herder op een daverend applaus.

Op woensdag 26 december deelt Kinshasa droogweg mee dat de inwoners van de noordooste­lijke steden Bunia, Beni en Butembo van de verkiezing­en worden uitgeslote­n. Om veiligheid­sredenen. Zij

 ??  ??
 ?? © Benjamin Kambale ?? Een verkiezing­saffiche in Bukavu van Kabila’s kandidaat Shadary.
© Benjamin Kambale Een verkiezing­saffiche in Bukavu van Kabila’s kandidaat Shadary.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium