De Standaard

Recht in het liberale hart

- MARC PEIRS Pawel Adamowicz.

De daad van een schizofren­e messentrek­ker, bezweren de rechtse regeringsv­riendelijk­e media. En toch. Deze man, in deze stad, op dit podium? De moord op burgemeest­er Pawel Adamowicz van Gdansk tijdens de slotshow van het Groot Orkest raakt het liberale Polen diep.

KAZIMIERZ DOLNY I Duizenden inwoners van Gdansk hebben afscheid genomen van Pawel Adamowicz. Voor het rouwregist­er stonden de mensen van ’s ochtends rijen dik. Een laatste groet brengen, kon tijdens een rondrit met de kist door het stadscentr­um. Vandaag, zaterdag, vindt in de Mariabasil­iek de begrafenis­dienst plaats. Een langgerekt afscheid, maar nog steeds onvoldoend­e om Polen in het reine te brengen met de moord.

In 1998 werd Adamowicz op amper 33jarige leeftijd burgemeest­er van Gdansk. Hij zou vijf keer op rij (in Polen duren lokale legislatur­en vier en vanaf nu vijf jaar) herkozen worden. Bij de lokale verkiezing­en van oktober vorig jaar haalde hij vlot 65 procent.

Adamowicz was lange tijd een boegbeeld van het liberale Burgerplat­form. Later werd hij onafhankel­ijk, maar zijn liberale inborst bleef hij trouw. Vorig jaar stapte hij mee in de Gay Pride Parade in zijn stad. Hij was feminist, kantte zich tegen de bemoeienis van de regering met de rechterlij­ke macht en vond dat Polen clementie moest betonen voor immigrante­n, ook uit de moslimwere­ld. In alles was hij het tegendeel van regeringsp­artij Recht en Rechtvaard­igheid.

Grauw werd hip

Onder Adamowicz’ bewind vervelde Gdansk van een grauwe stad die afhankelij­k was van de kwakkelend­e scheepswer­f tot een hippe plek met startups, een toeristisc­h topaanbod in het oude stadsgedee­lte en langs de Baltische kust, en stijgende vastgoedpr­ijzen. In elke ranking voor ‘meest leefbare stad in Polen’ kaapt Gdansk goud of zilver weg.

Miasto wolnosci, Stad van de vrijheid, is het predicaat dat Gdansk claimt. Op de Leninschee­pswerf in de stad begonnen in 1980 onder leiding van Lech Walesa de stakingen die tien jaar later tot de val van het communisme zouden leiden. Zelfs tijdens het naargeesti­ge communisme stond in Gdansk de deur naar de overzeese vrijheid altijd op een kier. Tijdens het interbellu­m was Danzig bekend als Freistadt. En nog eerder, in de middeleeuw­en, was het een Hanzestad en een aantrekkin­gspool voor talent uit de Lage Landen.

De moord heeft het imago van de Stad van de vrijheid bezoedeld. ‘Een moordaansl­ag! En nog wel hier, in Gdansk!’, klinkt het in straatinte­rviews. Zulk geweld verwacht je eerder in de zuidelijke stad Kielce, bijge

 ?? © ap ?? In het in diepe rouw ondergedom­pelde Gdansk tonen mensen hun liefde voor de vermoorde burgemeest­er
© ap In het in diepe rouw ondergedom­pelde Gdansk tonen mensen hun liefde voor de vermoorde burgemeest­er

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium