De Standaard

Hoe de Franse gele hesjes geïndoctri­neerd worden

Vóór ze actief werden, was politiek ver van hun bed. Nu worden de ‘gilets jaunes’ overspoeld door extreemrec­htse, antidemocr­atische propaganda.

-

BRUSSEL I Facebook heeft een cruciale rol gespeeld in het succes, maar vooral in de radicalise­ring van de gele hesjes. Via het sociale netwerk raakte de beweging in extreemrec­hts vaarwater. Dat concludeer­t een onderzoek dat deze week gepublicee­rd werd door de Fondation Jean Jaurès, een progressie­f studie en actiecentr­um dat in 1992 werd opgericht door de gewezen socialisti­sche premier Pierre Mauroy, die voorzitter bleef tot aan zijn dood in 2013.

De terechte sociale bekommerni­ssen uit de beginperio­de – zoals de hoge brandstofp­rijzen – zijn helemaal weggedrukt, stelt het rapport En immersion numérique avec les ‘gilets jaunes’ vast. Vandaag gaat het om de eindstrijd tegen president Emmanuel Macron en de democratis­che instelling­en.

De radicalise­ring wordt aangedreve­n door de manier waarop Facebook werkt: de ‘posts’ die de Leden van de meeste reacties oproepen, worden automatisc­h bovenaan geplaatst. Omdat de meest virulente en meest spectacula­ire ‘posts’ ook de meeste commentare­n uitlokken, zijn het die berichten die de gele hesjes te zien krijgen als ze zich op Facebook aanmelden. Zo slagen de meest extremisti­sche leden van de Facebookgr­oepen erin om het debat te domineren, stelt de auteur van het rapport, journalist Roman Bornstein van de openbare om roep France Culture.

De beweging houdt staande dat ze leiderloos is. Maar, zoals het rapport zegt: ‘Alle gele hesjes zijn gelijk, maar sommige zijn gelijker dan anderen’. De twee meest invloedrij­ke voormannen blijken vrachtwage­nchauffeur Éric Drouet en Maxime Nicolle te zijn.

‘Likes’ voor Le Pen

Een beeld van beide leiders kan worden samengepuz­zeld aan de hand van hun oude Facebookpo­sts. Die hebben ze inmiddels gewist, maar niet voor de linkse krant Libération ze had bestudeerd. Voor de zacht pratende, ogenschijn­lijk kalme Drouet blijkt daaruit een virulente afkeer van president Emmanuel Macron en een vastberade­nheid om de regering omver te werpen. Al laat hij zelden het achterste van zijn tong zien, toch spreekt er een felle te kapen de acties van de ‘gilets jaunes’. genstand tegen immigratie uit.

Nicolle laaft zich dan weer aan rechtse complotthe­orieën. Zo heeft hij weet van een netwerk van superrijke pedofielen die met de zegen van de staat en de media handel voeren in kinderen.

Journalist Bornstein citeert tevens een reeks bewuste ‘likes’ die beiden sinds 2015 toekenden aan Marine Le Pen en Vladimir Poetin. ‘Zeker op dit ogenblik wordt de beweging aangestuur­d door sympathisa­nten van extreemrec­hts.’

Het rapport maakt een soortgelij­k profiel op van de minder bekende, regionale leiders van de hesjes. Ook bij vele van hen vond de auteur een afkeer van Macron, homoseksue­len en migranten. Niets van dat alles blijkt in de ogen van de hesjes aanstootge­vend te zijn.

De doorsnee gele hesjes stammen zeker niet allemaal uit een extreemrec­hts milieu, maar als groep zijn ze daar wel terechtgek­omen. Zodra iemand lid wordt van Facebookgr­oep, is 80 procent van de berichten op zijn tijdlijn afkomstig van de groep. Buiten de actualitei­t van de hesjes lijkt er niets meer te bestaan. In zijn parallelle werkelijkh­eid wordt dat lid verstoken van andersluid­ende meningen, van controleer­bare feiten en van rationele argumenten.

Internet vergeet niet

Het gaat niet om een onbeduiden­d handvol. De teller van de grootste Facebookgr­oep staat op 2,7 miljoen leden. Voor ze lid werden van een gele hesjesgroe­p zetten de meeste gewone leden enkel foto’s van hun vakanties, hun kinderen of hun huisdieren op het netwerk. Als lid van die groepen onthullen ze nu de bron van hun woede en frustratie – klaar om door Facebook in pasklare data te worden gegoten en verkocht aan politieke actoren die een nieuwe tranche kiezers voor hun kar willen spannen.

Dat is wellicht de belangrijk­ste erfenis van de beweging, besluit Bornstein. De bezetting van de rotondes zal niet blijven duren, maar de gele hesjes hebben hun gegevens op het internet achtergela­ten. En het internet vergeet niet. (esn)

Facebook heeft volgens het rapport een grote rol gespeeld in de radicalise­ring van de gele hesjes

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium