De Standaard

Humbekenar­en hopen op snelle komst veerpont

- JORIS HERPOL

Nu bekend is dat de brug aan 't Sas in Humbeek tot vier maanden afgesloten zal blijven, hopen heel wat bewoners en handelaars dat er een veerpont komt.

HUMBEEK I De brug aan ’t Sas ligt helemaal uit balans door de klap van het schip dat er donderdag tegenaan is gevaren.

Bedoeling is om de brug zo snel mogelijk te kunnen ophalen, zodat het scheepvaar­tverkeer er weer mogelijk wordt. Het is nu al duidelijk dat het nog maanden zal duren voor er opnieuw wegverkeer over de brug kan rijden.

Vijftig jaar Kanaalbrug

Vorige zomer was de brug nog hét thema van de Kanaalfees­ten met de 41ste ‘Varkensmar­kt’. Voorzitter André Van Laer van Humbeek Sas Events organiseer­de toen met heel wat vrijwillig­ers een opmerkelij­ke fototentoo­nstelling met als thema ‘Vijftig jaar Kanaalbrug’.

‘Vandaag schrijven we hier jammer genoeg opnieuw geschieden­is’, zegt Van Laer. ‘Het is niet de eerste keer dat de brug onbruikbaa­r is. Zowel in de Eerste als in de Tweede Wereldoorl­og is de brug van Humbeek Sas opgeblazen, en daarna weer opgebouwd. In 1968 werden Humbeek ‘linker’ en ‘rechteroev­er’ opnieuw herenigd.’

Het duurde tot 1999 voor er weer grote werken aan de brug nodig waren.

‘Toen hebben ze twee maanden aan de brug gewerkt en was er een veerdienst’, zegt Van Laer.

‘Nu, twintig jaar later, is de brug door een botsing opnieuw afgesloten. We moeten 2019 helaas ook als rampjaar opnemen in de geschieden­is van onze brug.’

De economisch­e schade zal volgens Van Laer groot zijn. ‘De handelaars verliezen de helft van hun cliënteel, dat aan de andere kant van de brug woont. De omleiding is zeker te ver voor wie te voet of met de fiets boodschapp­en doet.’

‘Het lokale wegverkeer moet omrijden via de Verbrande Brug (Grimbergen) of de Jan Bogaertsbr­ug in Kapelleopd­enBos. De lokale handelaars zullen sowieso klanten verliezen doordat ze minder vlot bereikbaar zijn. Er moet dringend een veerpont komen’, zegt Van Laer.

‘We zoeken oplossinge­n om de hinder voor de omwonenden, bedrijven en handelaars te beperken en de bereikbaar­heid van de han delaars zo veel mogelijk te waarborgen’, zegt burgemeest­er Chris Selleslagh (Open VLD).

Pendelbus

Het bestuur wil graag een veerpont laten inzetten voor fietsers en voetganger­s. ‘Het inleggen van zo'n veerpont is evenwel geen evidentie, want er zijn maar weinig aanbieders’, zegt Selleslagh.

‘De Vlaamse Waterweg heeft beloofd zijn uiterste best te doen om een veerpont te vinden.’

Dat zal nog even duren, want er is er niet meteen één beschikbaa­r. Bovendien moeten er dan ook werken gebeuren om een veilige op en afstapplaa­ts te creëren langs beide oevers, want nu staan er hoge balustrade­s.

Het gemeentebe­stuur van Grimbergen kondigde wel aan een pendelbus te zullen inleggen die zwakke weggebruik­ers via de Verbrande Brug in de twee richtingen naar de overkant van het kanaal zal brengen, in afwachting van een veerpont.

 ?? © Fotocollec­tie: André Van Laer. ?? Reus Charel van Den Overzet werd in 1999 nog met de veerpont vervoerd.
© Fotocollec­tie: André Van Laer. Reus Charel van Den Overzet werd in 1999 nog met de veerpont vervoerd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium