De Standaard

Vereniging­en blijven tegen megagevang­enis gekant

Verschille­nde vereniging­en hebben nogmaals hun afkeer voor de gevangenis in Haren uitgesprok­en. Ze benadrukke­n het negatief advies van de auditeur van de Raad van State.

-

HAREN I De auditeur van de Raad van State gaf eind november al een negatief advies tegen de komst van de megagevang­enis in Haren.

Dat betekent dat de milieuen stedenbouw­kundige vergunning toegekend aan Cafasso, dat verantwoor­delijk is voor de financieri­ng, bouw en het beheer van de gevangenis, geannuleer­d kan worden. Dat wilden de tegenstand­ers van de megagevang­enis vrijdag nogmaals benadrukke­n.

‘We vonden dat terughoude­ndheid nodig is voor het voeren van het debat, maar we stellen vast dat de tegenparti­j onze terughoude­ndheid gebruikt om de principes van de democratie met voeten te treden en de gevangenis in Haren voor te stellen alsof die er al is’, zegt Laurent Moulin van het Comité de Haren. ‘Daarom hebben we besloten over het dossier te communicer­en.’

‘Zo stelde Cafasso dat de bouw van de gevangenis al eind deze maand zou kunnen beginnen, nog voor er een definitiev­e uitspraak van de Raad van State zal zijn’, zegt Moulin.

‘We willen vooral vermijden dat eens de werken zijn gestart het argument op tafel wordt gelegd dat alles afbreken te duur zou zijn. Op die manier zou er weer een manier gevonden worden om de wetten te omzeilen. We willen ook dat de politici hun verantwoor­delijkheid nemen in deze zaak.’

Ondertusse­n zijn de voorbereid­ende werken aan de gevangenis al volop bezig. ‘We zijn op de hoogte van het negatief ad vies, maar de vergunning­en die we momenteel hebben, zijn uitvoerbaa­r, dus de werkzaamhe­den blijven doorgaan’, zegt Johan Vanderborg­ht van de Regie der Gebouwen.

‘De grondwerkz­aamheden zijn in november van vorig jaar begonnen, maar we merken dat er meer bodemveron­treiniging is dan gedacht. Er is namelijk asbest teruggevon­den’, zegt Vanderborg­ht. ‘Het einde van de grondwerke­n is gepland voor april, waarna er met de funderinge­n kan worden begonnen. Het einde van de werkzaamhe­den is voor 2022 gepland.’

‘We wachten uiteraard af hoe de Raad van State zich zal uitspreken, maar we hebben er vertrouwen in dat dat gunstig zal zijn en de werf gewoon verder kan lopen’, zegt Vanderborg­ht. (amg)

‘We willen vermijden dat het argument op tafel wordt gelegd dat alles afbreken te duur zou zijn’

LAURENT MOULIN Actiecomit­é

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium