De Standaard

RUTTE LIJKT DE REGIE KWIJT

- PETER VANDERMEER­SCH

Il y a un parfum de crise. Het is een prachtig zinnetje dat geregeld opdook in de jaren waarin ik nog van nabij het boeiende Belgische politieke schouwspel volgde. De zeven woorden beschrijve­n uitstekend dat onbestemde gevoel, een klein soort niemandsla­nd, in het politieke strijdtone­el. Het parfum ruik je wanneer het niet meer botert in de coalitie, maar over een echte crisis nog niet kan worden gesproken. Er hangt een geurtje van crisis in de lucht. En neen, meestal verdwijnt die geur niet zo makkelijk.

Ik heb de zin nog nooit horen gebruiken in Nederland, dat natuurlijk veel meer met het Engels dan het Frans heeft. Maar de afgelopen week was de parfum de crise er onmiskenba­ar. Je kunt de gesprekken in de kroegen rond Het Plein in Den Haag, waar politici en journalist­en elkaar graag ontmoeten, dezer dagen samenvatte­n in twee vragen. Valt hij of valt hij niet? En, gaat hij of gaat hij niet? Met andere woorden: valt de regeringRu­tte III dit jaar? En vertrekt Mark Rutte naar Brussel om er mogelijk Donald Tusk op te volgen als nieuwe voorzitter van de Europese Raad?

Wat dat laatste betreft, maakte Rutte de grap dat ‘niemand me nog gebeld heeft, dat is het meest pijnlijk’. Maar velen denken dat Rutte, die intussen ruim acht jaar premier van het land is, wel degelijk zijn zinnen heeft gezet op een Europese baan. Dat de weg daarheen bezaaid ligt met wolfijzers, schietgewe­ren en Belgische concurrent­en mocht Ruttes voorganger Jan Peter Balkenende ervaren. Hij moest voor die baan ooit de duimen leggen voor Herman Van Rompuy.

Maar het is niet alleen Ruttes persoonlij­ke carrièrepl­anning die een geur van crisis veroorzaak­t. De man die het voorbije de cennium het onmiskenba­re boegbeeld was van zijn partij en zijn drie opeenvolge­nde regeringen lijkt de regie over beide kwijt.

Eerst de partij. Met de VVD lijkt te gebeuren wat de PvdA met Wim Kok over kwam en het CDA met Jan Peter Balkenende. De macht en het behoud daarvan worden belangrijk­er dan waarvoor de partij ook alweer stond. Twee burgemeest­ers, die van Assen en Purmerend, hadden er de af gelopen tijd zo genoeg van dat ze na respectiev­elijk 50 en 25 jaar hun VVDlidmaat­schap opzegden. Hun collega van Den Helder ging nog net niet zo ver, maar schreef in een opiniestuk in NRC over de ‘schaamte’ die hij voelde over zijn partij en de vele schandalen, en over het ‘gebrek aan moreel besef’. De drie, en met hen naar verluidt vele anderen, voelen zich niet meer thuis in een partij waarin de liberale waarden en het idee van de persoonlij­ke vrijheid plaats moesten maken voor macht zonder visie en waar de neiging tot plat opportunis­me hoogtij viert.

Dan het kabinet. Rutte III, een in Nederland erg ongebruike­lijke coalitie van vier partijen, heeft in de Tweede Kamer een meerderhei­d van amper één zetel. Maar wat nog nijpender is: ook in de Eerste Kamer hebben de vier samen de kleinste meerderhei­d van 38 van de 75 zetels. Na de

Klaas Dijkhoff (VVD) haalde snoeihard uit naar ‘klimaatdra­mmer’ D66

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium