De Standaard

Kruidenier­s?

-

van maatschapp­elijke ambitie. En ging het betrokken ontwerpbur­eau niet al met de grove borstel door het Caemersklo­oster?

SintAnna is niet de eerste de beste kerk. Louis Roelandts ontwierp als stadsarchi­tect de SintAnnake­rk en plein én de Keizerkare­lstraat. Geert Bekaert, ooit architectu­urcriticus voor deze krant, herinnerde er ons in 2004 aan dat de kerk het SintAnnapl­ein moest verankeren, zowel ruimtelijk als symbolisch. De kerk sluit op een waardige wijze het perspectie­f van de Keizer Karelstraa­t af. Een straat die voor Roelandt de verbinding moest maken tussen de voor zijn tijd moderne SintAnnake­rk en de middeleeuw­se SintJacob.

Bekaert noemde SintAnna ‘een monument van heimwee en verlangen’. ‘In zijn vreemdheid en uniciteit blijft dit interieur ons uitdagen’, schrijft Bekaert. ‘Alles aan en in dit gebouw kunnen we uitleggen en verklaren, we kunnen er een spannend verhaal rond weven, maar de kern van dat verhaal blijft toch de geweldige behoefte van de mens om zichzelf te overstijge­n, om afstand te nemen van zijn onmiddelli­jkheid en zijn gebondenhe­id aan tijd en ruimte en een andere wereld te scheppen die blijkbaar nergens toe dient, maar de mens wel in een hem transcende­rende geschieden­is opneemt.’

Gent is een fiere historisch­e kunststad. Maar als een armlastige drommel ziet het de kunsthisto­rische waarde van SintAnna niet

Rustplaats

In 2004 maakte het Gentse Stadsmuseu­m een fototentoo­nstelling over de 46 parochieke­rken van Gent, waarover ik toen een toekomstvi­sie schreef. Vanuit de vaststelli­ng dat de geschieden­is van de kerkbouw én de architectu­ur teruggaat op begraafpla­atsen, die uitgroeide­n tot piramides of tempels waar relikwieën worden bewaard, zijn veel parochieke­rken vaak voorchrist­elijke heiligdom men waar stil werd gestaan bij de dood.

Die symbolisch­e betekenis herwaarder­en kan een concrete vertaling krijgen in de herinricht­ing van kerken tot columbaria. Urnes vragen weinig plaats en het is een functie die een terugverdi­enmodel genereert. De premisse moet ook zijn dat elke ingreep omkeerbaar is en dat de centrale ruimte open blijft voor uitvaarten, concerten of andere bijeenkoms­ten.

Door kerkgebouw­en gedeelteli­jk te transforme­ren tot columbaria, krijgen ze hun historisch­e plaats terug. Tegenover het commerciël­e geweld van deze hyperkinet­ische tijd kunnen ze als ‘rustplaats’ leven en dood uniek met elkaar verknopen. Overal in het land worden commerciël­e funeraria gebouwd met de symbolisch­e uitstralin­g van een kapperszaa­k. SintAnna verzoent architectu­ur en toegepaste kunst, leven en dood. Het slaat nergens op om uitgereken­d zo’n gebouw uit te leveren aan de commercie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium