De Standaard

‘Niemand moet verbaasd zijn over dit “ongeluk”’

Marc Reynebeau over het visaschand­aal

-

Of Melikan Kucam schuldig is in de affaire van de humanitair­e visa, zal de rechter bepalen. Zoals het parlement de rol moet uitklaren van exstaatsse­cretaris Theo Francken (NVA). Maar niemand moet verbaasd zijn over dit ‘ongeluk’. De deur stond ervoor open door het bestaan van een bestuurlij­ke schemerzon­e: het kabinet. Er heerste in dit geval zoveel schemer, dat een malafide figuur, zoals Kucam naar verluidt is, er zelfs een privéhande­ltje in kon opzetten.

Zo komt nog maar eens een klassieke systeemfou­t aan het licht. Iedereen kent ze, maar niemand doet er wat aan. Ze behoort tot de oude, maar nog springleve­nde Belgische politieke cultuur van de particrati­e, de almacht van partijen en partijleid­ers. Als ze meeregeren – ‘nieuwe’ partijen net zozeer als traditione­le – eigenen ze zich extralegal­e privileges toe, die zelden het algemeen belang dienen, wel het partijbela­ng en als het misloopt, alleen een privébelan­g.

Almachtig kabinet

Kabinetten zijn de ateliers van de particrati­e. Een legertje partijgetr­ouwen bereidt er wetten voor en voert ze mee uit en regelt ook praktische afspraken over pakweg politieke benoeminge­n, nog zo’n oud zeer in de politieke cultuur. Zij monopolise­ren de informatie, zij oefenen een informele, allerminst transparan­te macht en zeggenscha­p uit die ze usurperen, ten koste van het parlement en de administra­tie.

Het bestaan van kabinetten creëert de voorwaarde­n voor een accident waiting to happen. Als het misloopt, leert de ervaring, heeft dat altijd dezelfde reden. Omdat – om eens de conclusie te citeren uit een vier decennia oud schandaal – ‘de besluitvor­ming op het kabinet geen waarborgen biedt voor een objectieve en controleer­bare behandelin­g van de dossiers.’ Maar de particrati­e leert daar niet uit. Voor haar weegt het risico op ongelukken nooit op tegen de voordelen van het systeem.

Net vanwege dat hoge risico is de bewindvoer­der altijd direct en persoonlij­k politiek aansprakel­ijk voor alles wat zijn kabi

net doet of laat. Francken heeft zichtbaar moeite om dat te erkennen, omdat hem persoonlij­k geen schuld zou treffen. Maar dat doet er niet toe: het gaat om verantwoor­delijkheid. Hij en zijn kabinet vallen samen, ze zijn een onscheidba­re entiteit. Kabinetten bestaan immers slechts informeel. De Grondwet kent ze niet. De politieke verantwoor­delijkheid geldt zeker bij een discretion­aire bevoegdhei­d als van humanitair­e visa. Dan is het kabinet almachtig. En het volstond voor Kucam om, letterlijk, ‘iemand te kennen in Brussel’, op het kabinet, om zaakjes te laten regelen.

Gebrek aan transparan­te criteria sloot elk parlementa­ir toezicht uit – en het parlement moet daar nu niet over zeuren: het wist ervan en gedoogde het, zoals het de oude politieke cultuur immer gedoogt. Het kabinet overrulede voorts de regels, procedures en best practices van de Dienst Vreemdelin­genzaken. Zo verdwenen alle macht en verantwoor­delijkheid uit beeld. Ze verzonken in de knusse vertrouwen­sband tussen drie bevriende partijgeno­ten: de staatssecr­etaris, Melikan Kucam en een kabinetsme­dewerkster. Maar hoezeer elke controle ontbrak en hoe arbitrair deze werkwijze ook oogt, illegaal was ze zeker niet. Welkom in de wereld van de particrati­e.

‘Op tafel slaan’

Velen hadden er baat bij. De partij kon zich in Mechelen of Aalst profileren met ouderwets dienstbeto­on. Francken kon het ‘redden van christenen uit de barbaarse klauwen van IS’ uitbuiten in zijn propaganda. Tussenpers­oon Kucam kon met zijn toegang tot het kabinet zijn achterban imponeren en nam naar verluidt de ruimte om zich te verrijken. En zo raakte, via het kabinet, een stuk staatsmach­t – visa toekennen – uitbesteed, geprivatis­eerd en verhandeld.

Kabinetten zijn niet de enige uitwas van de oude politieke cultuur. Een andere is: politici die een lokale functie cumuleren met een parlements­zetel. Met die concentrat­ie van politieke macht maken ze zich niet alleen tot potentaatj­es, ze kunnen ermee ook snel ‘iemand kennen in Brussel’, op

een bevriend kabinet, om daar lokale politieke belangen te bepleiten. Ze noemen dat manhaftig: ‘in Brussel op tafel slaan’. Al negeren ze dan wel dat ze als mandataris­sen geacht worden de hele soevereine natie en niet alleen het eigen dorp te vertegenwo­ordigen. Alle partijen bezondigen zich eraan, niemand geneert zich ervoor.

Van dat laatste, zich generen, kan zeker de Middelkerk­se burgemeest­er JeanMarie Dedecker (LDD) nooit worden verdacht. Bij de verkiezing­en van 26 mei zal hij als onafhankel­ijke de WestVlaams­e NVAKamerli­jst duwen en hij hoopt ten zeerste om verkozen te worden, niet om echt te zetelen, zei hij aan VTM, maar om af en toe ‘op de pupiter’ eens zijn gedacht te kunnen zeggen. Toch spreekt zo niet alleen de aandachtsj­unk in hem. Het Laatste Nieuws omschreef zijn kandidatuu­r als een deal: ‘U levert stemmen aan en de NVA zorgt voor geld en vergunning­en vanuit Brussel.’ Dedecker beaamde dat: ‘Daar komt het wel op neer.’

En toch. Als Dedecker voor ‘zijn’ Middelkerk­e recht heeft op ‘geld en vergunning­en vanuit Brussel’, dan moet de hogere overheid hem die zonder meer geven. Maar als hij die alleen via een kabinet kan krijgen als een faveurtje, als wederdiens­t voor het ‘leveren’ van stemmen, krijgt hij dat ‘geld en vergunning­en’ onrechtmat­ig. Daar bestaat een woord voor, en het klinkt noch sympathiek, noch geruststel­lend.

In die praktijk maakt ook Dedecker zich, net als elke cumulerend­e politicus, tot een pion van de particrati­e en haar in heel België en bij alle partijen immer florerende oude, politieke cultuur. Dan is het slechts wachten op het volgende ongeluk.

Het parlement moet niet zeuren over gebrek aan transparan­tie in het visumbelei­d: het wist ervan en gedoogde het

 ?? © NVA ?? De gewezen staatssecr­etaris en de tussenpers­oon: knus vertrouwen onder partijgeno­ten.
© NVA De gewezen staatssecr­etaris en de tussenpers­oon: knus vertrouwen onder partijgeno­ten.
 ??  ?? MARC REYNEBEAUW­ie? Redacteur van deze krantWat? De visaaffair­e is minder de schuld van Theo Francken dan het resultaat van een oude politieke cultuur met kabinetten, politieke benoeminge­n of cumulerend­e politici.
MARC REYNEBEAUW­ie? Redacteur van deze krantWat? De visaaffair­e is minder de schuld van Theo Francken dan het resultaat van een oude politieke cultuur met kabinetten, politieke benoeminge­n of cumulerend­e politici.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium