De Standaard

Pokerspel op kap van ‘gewone man’

Theresa May onderhande­lt over een Brexitplan B. Vooruitgan­g is niet te bespeuren. De premier blijft zich verschanse­n achter rode lijnen.

- DOMINIQUE MINTEN

BRUSSEL I Toen Jeremy Corbyn in september vorig jaar een ontmoeting had met de top van de Europese Unie, vroeg een van hen of hij het gsmnummer van Theresa May had, kwestie van op cruciale momenten een directe lijn te hebben met de politieke tegenstand­er. ‘Corbyn keek ons aan of hij het in Keulen hoorde donderen’, liet de vraagstell­er zich deze week ontvallen.

De anekdote zegt veel over de impasse waarin de Brexit is beland. Maandag moet de Britse premier May het Lagerhuis een alternatie­f voorleggen voor haar weggestemd Brexitplan. May is daarover druk aan het onderhande­len. Gis teren had ze telefonisc­h overleg met Europees president Donald Tusk en met Commissiev­oorzitter JeanClaude Juncker. Maar de bal ligt in de eerste plaats in Londen.

May moet een plan bedenken dat niet weggestemd wordt door haar eigen parlement. Dat lijkt nog altijd een mission impossible. May stak voor de eerste keer de hand uit naar alle oppositiep­artijen, maar Jeremy Corbyn – toch de belangrijk­ste oppositiel­eider – weigerde categorisc­h. Hij eiste dat May meteen een ‘No Deal’Brexit zou uitsluiten, een belofte die May dan weer niet wou maken.

Tweede Wereldoorl­og

werken, behoort niet de tradities van het Britse Lagerhuis. Integendee­l. De wederzijds­e afkeer is historisch en diepgewort­eld. Er moeten uitzonderl­ijke dingen gebeuren voor de leiders van de twee grote partijen elkaar tegemoetko­men. Een wereldoorl­og, bijvoorbee­ld. Zo besloot oppositiel­eider Clement Attlee (Labour) premier Winston Churchill te steunen in zijn beslissing Duitsland de oorlog te verklaren. Attlee werd zelfs opgenomen in het oorlogskab­inet.

Het Verenigd Koninkrijk is weliswaar nog niet in oorlog, maar de catastrofa­le gevolgen van een No

Deal lijken wel voldoende reden om het belang van het land even te laten primeren op dat van de par tij. De zwartepiet kwam even bij Corbyn terecht. Door zijn weigering lijkt het risico op een No Deal weer wat groter geworden. Dat moet hem toch slapeloze nachten bezorgen, want het slachtoffe­r zal ‘de gewone man’ zijn, over wie hij uitermate bekommerd is. Trouwens, ook May beweert dat ze bijzonder begaan is met die gewone man.

Karakterie­el ongeschikt

Waarom blijven beide leiders dan verder pokeren? Is het omdat ze beiden karakterie­el niet geschikt zijn voor dit politieke spel? Een geut water bij de eigen wijn, even out of the box denken… het is beiden niet echt gegeven. Niet voor niets kreeg May de bijnaam The

Maybot (samentrekk­ing van May en robot). En Corbyn is geobsedeer­d door het idee van nieuwe verkiezing­en, ook al verloor hij deze week de vertrouwen­sstemming.

Corbyn kreeg vanuit eigen rangen forse kritiek op zijn beslissing de uitgestoke­n hand te weigeren. ‘Op een moment dat het land in zo’n crisis verkeert en de premier je uitnodigt om te praten over een oplossing, moet je gaan’, zei voormalig premier Tony Blair. Sommige Labourparl­ementslede­n speelden het nog venijniger en wezen erop dat Corbyn vroeger zelfs met terroristi­sche organisati­es als Hamas en Hezbollah aan tafel ging.

Maar binnen de partij is ook een sterke Brexitvleu­gel actief. Van de 256 Labourparl­ementslede­n vertegenwo­ordigt meer dan de helft een kiesdistri­ct dat in het referendum voor een Brexit koos. Zij zijn er vooral voor beducht dat Corbyn zich uitspreekt voor een tweede referendum. Een aantal dreigde er de voorbije dagen zelfs mee op te stappen als hij dat doet. Corbyn, die zelf ook geen voorstande­r is van zo’n People’s Vote, lijkt dus een goede reden te hebben om die boot af te houden.

Maar vanuit de basis klinkt een heel ander geluid. Veel Labourkie zers stemden in 2016 dan wel pro Brexit, maar sinds het referendum is het ledenaanta­l geëxplodee­rd. Veel jonge Britten voelden zich aangesprok­en door het consequent linkse discours van Corbyn en kochten een partijkaar­t. Een grote meerderhei­d van die jongeren is erg gekant tegen welke Brexit dan ook. Daarom is driekwart van de leden ondertusse­n voorstande­r van een tweede referendum. Hoelang kan hij deze mensen nog teleurstel­len?

‘Spelletje tijdrekken’

Maar misschien heeft Corbyn wel gelijk om de uitgestoke­n hand radicaal te weigeren. De kleinere oppositiep­artijen die wel op de uit

Driekwart van de Labourlede­n is ondertusse­n voorstande­r van een tweede referendum. Hoelang kan Corbyn deze mensen nog teleurstel­len?

nodiging van de premier ingingen, kwamen erg ontgoochel­d buiten. May deed haar bijnaam van Maybot blijkbaar alle eer aan. Ze herhaalde alleen maar dat ze geen ingrijpend­e wijziginge­n aan het afgewezen plan wil doen en dat een zachte Brexit geen optie is.

De Schotse premier Nicola Sturgeon liet meteen weten dat ze niet langer wil meedoen aan een ‘spelletje tijdrekken’. Volgens Caroline Lucas van de Greens blijft May zich verschanse­n achter haar rode lijnen. ‘Ik zie niet in hoe dit proces tot iets nieuws kan leiden.’

Op 29 januari mag het Lagerhuis opnieuw stemmen. Zoals de kaarten nu liggen, zal de premier weer zwaar verliezen.

 ?? © belga ?? Premier Theresa May verlaat Downing Street 10.
© belga Premier Theresa May verlaat Downing Street 10.
 ??  ?? Labourleid­er Jeremy Corbyn verlaatzij­n woning in NoordLonde­n.
Labourleid­er Jeremy Corbyn verlaatzij­n woning in NoordLonde­n.
 ?? © photo news ??
© photo news

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium