De Standaard

Steun ik de school of mijn dochter?

- SOFIE LUYTEN KesselLo

Mijn dochter van 14 wilde naar de klimaatbet­oging. We hielden een prettige discussie, want ik wilde er zeker van zijn dat ze wist waarom ze ging en wat ze wilde bereiken. Ik vroeg haar ook wat ze zelf wilde doen voor het klimaat. De antwoorden stelden mij gerust, ik was trots op haar. Maar niet iedereen was het met me eens. ‘Je bent gek zeker? Een kind van 14 jaar kan toch niet alleen naar een protest in Brussel gaan?’ De oma voerde de druk op. De vader: ‘Er is geen sprake van dat ze mag spijbelen.’ Er was blijkbaar meer overleg nodig. Of misschien ook niet.

Ik zei dus voorlopig toch ‘nee’ – het is toch elke donderdag protest, niet? – maar wilde niets liever dan haar laten gaan. Mijn dochter protesteer­de luidkeels, zoals alleen pubers dat kunnen.

Woensdag ontving ik een email van haar school. Die draagt de klimaatzaa­k een warm hart toe, maar legt sancties op als de leerlingen spijbelen voor het klimaat. Als ouder wil ik respect opbrengen voor het beleid van de school. Die moet wellicht rekening houden met zaken zoals aansprakel­ijkheid. Ik voelde me nog meer verscheurd.

Donderdag op het perron naar Brussel. Ik was overdonder­d door de massa jongeren met zelfgemaak­te kartonnen bordjes. Ik ging in gesprek met vier van hen. Ze leren in hun school over burgerpart­icipatie en waren naar de directie gestapt voor een gesprek. Ze kregen het deksel op de neus: ‘Wie vandaag afwezig is, krijgt een halve dag strafstudi­e en een nul op zijn toetsen.’ En toch gingen ze naar Brussel. Moest ik achter het schoolbele­id gaan staan, een verantwoor­delijke ouder, de ‘verstandig­e’ volwassene? Of moest ik mijn hart volgen en mijn dochter aanzetten tot een tikkeltje rebellie?

Aan al die moedige jongeren die tóch tegen hun schooldire­ctie ingaan, maar die ook steun willen krijgen van hun omgeving, raad ik aan om zich te organisere­n op het niveau van de stad, met alle scholen samen. Organiseer bijvoorbee­ld een sitin, tot de school enkele data goedkeurt waarop de leerlingen deel kunnen nemen aan het protest in Brussel (voor de jongsten met vrijwillig­e begeleidin­g van leerkracht­en en ouders). Stap desnoods naar de nieuwgekoz­en gemeentebe­sturen en vraag hulp aan de burgemeest­er of schepen van Onderwijs om in de school te bemiddelen.

Stel je voor wat dit zou betekenen. De jongeren zouden niet alleen de gamechange­r kunnen zijn voor een van de grootste problemen die ons bedreigen. Ze zouden ook ervaring opdoen met burgerpart­icipatie, leren onderhande­len om hun doelen te bereiken en hun communicat­ievaardigh­eden aanscherpe­n. En is dat niet de beste manier om hen voor te bereiden op de toekomst?

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium