De Standaard

NIEUWE COLUMNIST DAVE SINARDET: WAT ZIJN LANDEN NOG WAARD?

-

Toen ik de voorbije week de beelden zag uit Westminste­r, waar Theresa May roemloos ten onder ging in een amechtige poging om stemmen bijeen te schrapen voor haar Brexitdeal, dacht ik aan een Londense excursie die ik maakte in de herfst van 2015. Er waren nog veel maanden te gaan tot de beslissend­e datum van het referendum. De algemene teneur was dat die Brexit wel zou worden weggestemd. Zelf was ik daar niet meer zo zeker van. De vluchtelin­gencrisis was net losgebarst­en en je kon er gif op innemen dat de brexiteers niet zouden aarzelen daarop in te spelen, ook al had de EU daar weinig invloed op.

Nee, die Brexit kon niet worden uitgeslote­n, begreep ik, vooral tijdens het debat dat de Britse Kamer van Koophandel voor ons had georganise­erd. De man van ‘Business for new Europe’ bracht een weinig bevlogen, maar rationeel en zakelijk proEuropee­s betoog, gestoffeer­d met talrijke facts and figures. Die waren totaal afwezig in het romantisch­e verhaal van zijn tegenstrev­er van ‘Business for Britain’, die met tremolo in de stem de trots en glorie bezong van de Britse natie, waarvan de soevereini­teit schandelij­k geschonden werd door Brusselse faceless bureaucrat­s. ‘Let’s take back control!’ Hij gaf de indruk dat het Britse wereldrijk opnieuw zou opdoemen na een Brexit.

Ik dacht dat de man door het publiek van vooral internatio­nale ondernemer­s buiten zou worden gedragen. Maar nee, hij kon op best wat bijval rekenen, zelfs bij wie er totaal niet aan dacht om voor de Brexit te stemmen.

Populistis­che saus

Toen begreep ik dat beide kampen niet met gelijke retorische wapens streden. En dat een terugkeer naar de gloriedage­n van de natiestaat een almaar meer mobilisere­nde gedachte is in een complexe wereld. En al zeker als je ze overgiet met een populistis­che saus die het Britse volk tegenover de Brusselse elite plaatst. Dat bleek de daaropvolg­ende maanden tijdens de nationale campagne die het Brexitkamp ontplooide. Totale nationale controle moest en zou herwonnen worden. Dat idee culmineerd­e toen Ukipleider Nigel Farage de dag van de Brexitvote uitriep tot ‘Independen­ce Day’. Daar stonden de remainers dan, met hun facts and figures.

Theresa May probeert vergeefs dat visioen van zuivere soevereini­teit te verzoenen met de morsige en weerbarsti­ge realiteit die zich manifestee­rt in de deal die ze sloot met de 27 overblijve­nde lidstaten. Haar tegenstand­ers hebben gelijk als ze zeggen dat die deal van geen kanten de beloofde nationale zelfstandi­gheid levert. Maar dat ligt niet aan die deal. Wel aan het nationalis­tische droombeeld dat de Britten tijdens de referendum­campagne werd voorgespie­geld.

Want volledige soevereini­teit veronderst­elt een harde Brexit. Die dreigt er aan te komen op 29 maart. Het Verenigd Koninkrijk valt dan abrupt uit het Europese economisch­e systeem. Volgens zowat alle studies leidt dat zeker op korte termijn tot economisch­e teloorgang, zo niet rampspoed en chaos. Maar goed, je nationale lot opnieuw in eigen handen kunnen nemen, daar DAVE SINARDET Is professor politieke wetenschap­pen (VUB). In ‘Voorbij de grens’ buigt hij zich maandelijk­s over de staat van de naties. moet je iets voor overhebben. Zeker als je zelf niet behoort tot de bevolkings­categorieë­n die daar het grootste slachtoffe­r van zullen zijn. (Nigel Farage nam afgelopen week nog een privéjet van Londen naar Straatsbur­g.)

Oude demonen

Maar soevereini­teit veronderst­elt ook grenzen. Harde grenzen. Als er één ding is waarover het diep verdeelde Westminste­r het nog min of meer eens raakt, dan wel dat het tot elke prijs moet vermijden dat er tussen NoordIerla­nd en Ierland zo’n harde grens getrokken wordt. Die zou oude demonen oproepen die het al bij al broze NoordIerse vredesproc­es bedreigen. Een ‘probleempj­e’ van oorlog en vrede dat tijdens de campagne vrolijk genegeerd werd. Geen harde grens dus. Maar dat kan alleen als het Verenigd Koninkrijk op de een of andere manier in een Europese douaneunie blijft. En dan kan het geen onafhankel­ijk handelsakk­oorden afsluiten met andere landen.

Dan toch maar een zachtere Brexit? Dan komt de Noorse optie in beeld. Die zou economisch alvast veel voordelige­r zijn. De voorbije dagen ging ze over de tongen als mogelijke uitweg uit de impasse. Noorwegen heeft toegang tot de Europese interne markt maar is geen lid van de Europese Unie. Het beste van twee werelden, toch?

Integendee­l. Als een nietEUland toegang wil tot de Europese interne markt, dan moet het nog steeds de Europese regels volgen. Alleen zit het dan niet meer rond de Europese tafel om die regels mee te bepalen.

De Noorse minister van EUzaken (dat die portefeuil­le bestaat zegt al genoeg) berekende dat zijn land de voorbije twee decennia driekwart van de EUwetgevin­g overnam. Dat zijn meer dan 10.000 EUregels of vijf wetgevings­besluiten per zittingsda­g van het Noorse parlement. Allemaal zonder rechtstree­kse inspraak te hebben. Het is de democratis­che prijs die de Noren betalen om een debat te omzeilen over effectief EUlidmaats­chap dat hen opnieuw sterk zou verdelen.

Kortom, zo’n zachte Brexit zou de Britse soevereini­teit alleen maar verzwakken. Temeer omdat met de toegang tot de interne markt het vrij verkeer van personen meekomt. Zo kan het dat Noorwegen als nietEUlid in verhouding meer EUmigrante­n telt dan alle Europese lidstaten, op Luxemburg na. Tot zover de op de mouw gespelde immigratie­stop, die volgens onderzoek een sterke impact had op de proBrexits­tem.

Poolse loodgieter

Dat onrust over migratie de antiEurope­se sentimente­n aanwakkerd­e, is trouwens een wrange speling van het lot. Jazeker, sinds 2004 trokken honderddui­zenden migranten uit de pas toegetrede­n Centraal en OostEurope­se landen naar het Verenigd Koninkrijk. De in de Brexitcamp­agne veelbespro­ken polish plumber werd daarvan het symbool. Maar anders dan veel Britten dachten was die migratiego­lf niet het gevolg van een oekaze uit Brussel. Het was de regering van Tony Blair, gesteund door de conservati­eve oppositie, die in 2004 volstrekt soeverein besliste de Britse grenzen open te stellen voor arbeiders uit de nieuwe EUlidstate­n, hoewel de EU het mogelijk maakte om die nog acht jaar dicht te houden. Wat bijna alle andere Europese landen ook deden. Waarop alle OostEurope­se migranten vooral naar GrootBritt­annië trokken.

Waren de Britten niet afgeweken van de buurlanden, of had de EU hen die nationale autonomie niet toegestaan, dan was van zo’n massale migratiebe­weging geen sprake geweest. Zo leidde soevereini­teit over de eigen grenzen net tot minder invloed op de migratiest­romen dan wanneer algemene Europese regels waren gehanteerd.

Die ironische en paradoxale vaststelli­ng geldt niet alleen voor migratie. In een almaar meer geglobalis­eerde wereld is de natie ook op veel andere terreinen niet meer in staat ware soevereine impact te hebben, of het nu is op terreurdre­igingen, klimaatuit­dagingen of bedrijfsfi­scaliteit. Politieke macht opsluiten op nationaal niveau leidt tot steeds verdergaan­de afbouw van die macht. Dat proces voltrekt zich voor onze ogen.

Ook kiezers voelen perfect aan dat ze de grip op de democratis­che besluitvor­ming verliezen. Het is daarom niet verwonderl­ijk dat ze zich laten verleiden door nationalis­ten die beweren hen terug te kunnen voeren naar de veilige haven van de natiestaat.

Wist u trouwens dat het door soevereini­teit bezeten Verenigd Koninkrijk onlangs zonder enige ophef het Marrakechp­act onderteken­de?

Politieke macht opsluiten op nationaal niveau leidt tot steeds verdergaan­de afbouw van die macht. Dat proces voltrekt zich voor onze ogen

 ?? © epaefe ?? Nigel Farage laat geen kans onbenut om een statement te maken. Zelfs zijn sokken zijn patriottis­ch.
© epaefe Nigel Farage laat geen kans onbenut om een statement te maken. Zelfs zijn sokken zijn patriottis­ch.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium