De Standaard

3 FAVORIETE AANDELEN VAN PHILIPPE DELFOSSE

KBC Asset Management trekt traditione­el het nieuwe jaar in met een lijstje van tien favoriete aandelen. Sinds 2012 leverde dat elk jaar een positief rendement op, behalve vorig jaar. Volkswagen en Amazon werden hernomen. De volgende drie aandelen zijn int

- AANDELENST­RATEEG KBC ASSET MANAGEMENT

1 BASF 65,70 euro

Met de overname van de herbiciden en zaden van Bayer (voor 8 miljard euro) en de desinveste­ring van de olie en gasdivisie (20192020) werd de productpor­tefeuille sterk gewijzigd. Het bedrijf is kosteneffi­ciënt door het ‘Verbund’concept: de groep beschikt over sterk verticaal geïntegree­rde producties­ites wereldwijd en dat maakt de productie erg efficiënt.

De waardering is interessan­t met meer dan 6,5% rendement op de vrije cashflow en meer dan 5,0% bruto dividendre­ndement.

Beleggers mogen verdere expansie verwachten in het snelgroeie­nde China, waar een zevende ‘Verbund’site geopend wordt, in volledige eigendom.

2 AXA 20,52 euro

Een mogelijk stijgende rente is positief voor verzekeraa­rs, maar beleggers twijfelen aan de overname van de schadeverz­ekeraar XL. De integratie zit volgens de recente data voor op schema, waardoor de kostensyne­rgieën hoger zullen uitkomen.

Axa heeft op de investor day laten verstaan dat er voor de aandeelhou­ders wel wat extra in zit. Volgens KBC AM kan Axa de ambitie waarmaken om de winst per aandeel met 3% tot 7% per jaar te laten groeien, waardoor het een groeiverha­al binnen de sector wordt. De waardering is interessan­t tegen 7,2 keer de verwachte winst voor 2019. De sector in Europa noteert tegen 9,4 keer de verwachte winst voor 2019.

3 MICROSOFT 107,39 dollar

Microsoft is een absolute topper in de sector. Het wil alle softwareto­epassingen op de eigen ‘Azure’cloud laten draaien. Microsoft is nauwelijks afhankelij­k van consumente­nvertrouwe­n, de economisch­e cyclus, China of overheidsm­aatregelen. Het lijkt het enige cloudalter­natief voor Amazon, waar velen als concurrent niet mee in zee willen.

Bovendien heeft Microsoft een voet tussen de deur bij zowat elk bedrijf wereldwijd, terwijl de ITbudgette­n stijgen en de digitalise­ring overal versnelt. Nadeel is dat de waardering tegen 23 keer de verwachte winst niet laag is. Anderzijds bedraagt de winstgroei 10 à 15%, en Microsoft heeft netto 50 miljard dollar op de bank.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium