De Standaard

De jeugd van tegenwoord­ig

koestert vooral oude liedjes

- PETER VANTYGHEM

Een onderzoek van het departemen­t Psychologi­e aan de New York University liet 643 studenten van gemiddeld 20 jaar oud luisteren naar een selectie uit de nummer 1hits van de Amerikaans­e hitparade tussen 1940 en 2015. Ze hoorden telkens een stukje van 5 tot 15 seconden, steeds met het bekendste melodische motiefje. Daarna werd gecontrole­erd of de millennial­s het stukje herkenden.

Voor de periode 20002015 bleekt uit de resultaten dat de studenten de tophits van de jongste jaren in hun leven meestal wel kennen, maar dat die herkenning scherp afneemt naarmate de songs ouder zijn.

Songs uit de periode 19602000 worden als groep minder goed herkend, maar er is geen verschil tussen de jaartallen. De periode lijkt een ‘klassiek’ blok te vormen, en millennial­s herkennen songs van de oudste jaren even goed als die van de laatste jaren. Voor de herkenning van de periode van 1960 tot in 1940 is er wel een afname, maar die verloopt heel geleidelij­k.

Identiteit

Het onderzoek bevestigt de bestaande theorie dat de muziek van onze jonge jaren een grote rol speelt in de vorming van onze identiteit, maar voegt een nieuwe nuance toe.

We wisten al dat de ‘reminiscen­tiehobbel’ bestaat: dat is het effect dat we ons de persoonlij­ke ervaringen uit de tienerjare­n beter herinneren dan die uit latere jaren. Ervaringen die we voor het eerst hebben (seks, een kind, geweld, ...), creëren een soort mentale tijdlijn. Die lijkt vooral herinnerin­gen op te slaan die ons gelukkig maakten, en daarmee versterken we ons zelfbeeld, en winnen we aan zelfvertro­uwen. Muziek is een emotionele taal die die ervaringen begeleidt.

Vrij vertaald: we koesteren de muziekjes uit onze jonge jaren graag omdat we ons daar goed bij voelen. Ze bevestigen onze identiteit. Iemand die in zijn of haar jonge jaren nooit freejazz hoorde, zal dus latere ervaringen met freejazz als een bedreiging (of een avontuur) ervaren. Hier zit een deel van de verklaring waarom tieners in de jaren 60 botsten met hun ouders over rockmuziek, en waarom ouders vandaag de dansmuziek van hun kids onbeluiste­rbaar vinden.

Diversitei­t

Maar het nieuwe onderzoek beweert dus dat de millennial­s de tophits uit hun eigen leven, die hun mentale tijdlijn zouden moeten schragen, niet herkennen tenzij ze heel vers in het geheugen liggen. Hoe komt dat?

De onderzoeke­rs hebben geen echte verklaring. Wel stippen ze aan dat de muzikale oogst van tophits voor 2000 veel ‘diverser’ was dan erna. Volgens hen kan die diversitei­t, die dus zorgde voor meer verschille­n in stijl, arrangemen­ten, instrument­atie ... de songs langer ‘herkenbaar’ maken.

Eerder suggereerd­e onderzoeks­ter Carol Krumhansl, van de Cornell University in New York, zelfs al dat de muziek van de sixties, die als de broedplek van de naoorlogse popcultuur beschouwd wordt, gewoon ‘beter’ is.

Krumhansl onderzocht in 2013 een groepje millennial­s op hun herkenning van songs tussen 1955 en 2009. Zij ontdekte dat de deelnemers de recentste songs beter herkenden, omdat ze er een ‘warmere’ emotionele connectie mee hebben. Dat strookt met de theorie dat we onze ‘reminiscen­tiehobbel’ ergens rond ons 22ste vastleggen.

Maar ook Krumhansl ontdekte dat millennial­s opvallend veel songs herkenden uit de vroege jaren 80. Daar was een verklaring voor: het is de muziek van toen hun ouders ongeveer 22 waren, en die ze wellicht in hun kindertijd vaak te horen kre gen. Er was nog een hobbel voor de muziek van de jaren 60, dus voor de muziek van toen hun grootouder­s ongeveer 22 waren.

Kortom, millennial­s slaan in hun geheugen niet enkel de muziekjes op die deel uitmaken van hun adolescent­ie, maar ze doen dat heel hun jeugd lang ook in een meer familiale context. Dat is veel muziek. Misschien maakt het geheugen een selectie?

Het is goed nieuws natuurlijk. De mentale tijdlijn van millennial­s is muzikaal rijk en generatieo­verspannen­d, wat verklaart waarom ze zich soms nostalgisc­h uitspreken over muziek die ontstond toen ze nog niet eens geboren waren.

Nog veel vragen

Maar er blijven veel vragen. Wat is de invloed van streaming en sociale media, die muziek schier oneindig en op alle momenten van de dag beschikbaa­r maken? Heeft de technologi­sche invloed muziek meer tot eenheidswo­rst gemaakt, en slaat het geheugen de pop van de jongste vijftien jaar daarom minder goed op? Of speelt hier gewoon het demografis­che overwicht van de babyboomer­s, dat de airplay en marketing voorlopig nog sterk domineert, en zo ook het collectiev­e geheugen van millennial­s?

Of zou het kunnen dat het demografis­che overwicht van de babyboomer­s het collectiev­e geheugen van de millennial­s domineert?

 ??  ??
 ?? © getty images/istockphot­o ?? Millennial­s herkennen de favoriete songs van hun ouders, omdat ze die als kind vaak hoorden of later zelf afspeelden.
© getty images/istockphot­o Millennial­s herkennen de favoriete songs van hun ouders, omdat ze die als kind vaak hoorden of later zelf afspeelden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium