De Standaard

Stap dichter bij Navolidmaa­tschap

-

De leden van de Navo hebben gisteren in Brussel een akkoord onderteken­d met Macedonië. Dat akkoord baant de weg voor de toetreding van het Balkanland, dat in 1991 ontstond uit het verbrokkel­de exJoegosla­vië, tot het transAtlan­tische militaire bondgenoot­schap.

Het akkoord kwam er nadat de Macedonisc­he regering een 27jaar durend dispuut met Navolid en buurland Griekenlan­d had opgelost. Athene versperde al die tijd de weg richting Navo en EU voor de republiek Macedonië, omdat diens naam volgens de Grieken een claim impliceerd­e op het grondgebie­d en het antieke erfgoed van de Griekse landstreek Macedonië. Als onderdeel van de oplossing voor het conflict, stemde Skopje erin toe de naam van het land te veranderen naar ‘NoordMaced­onië’.

Het akkoord dat woensdag werd onderteken­d, moet nog geratifice­erd worden door de regeringen van de 29 andere Navolanden. Dat ratificati­eproces is naar verwachtin­g een formalitei­t, maar het kan wel een jaar in beslag nemen.

De Macedonisc­he toetreding is tegen de zin van Rusland, dat fel gekant is tegen de uitbreidin­g van de westerse invloed op de Balkan. Ook Montenegro, een ander deel van exJoegosla­vië trad recent toe tot de Navo, in 2017. Nikola Dimitrov, de Macedonisc­he minister van Buitenland­se Zaken, zei gisteren: ‘Voor ons staat de Navo voor het veiliger en stabieler maken van de wereld’. (rte)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium