De Standaard

EEN MONUMENT VOOR ALLE SLACHTOFFE­RS

- BART BRINCKMAN

Met een ongeziene snelheid gomt het Antwerpse stadsbestu­ur de bezoedelde naam van oorlogsbur­gemeester Leo Delwaide uit het havenplan. Tegen de volgende gemeentera­ad krijgt het ooit naar hem genoemde dok een andere titulatuur. Na de recente onthulling­en over zijn medeplicht­igheid aan de jodenrazzi­a’s vormde elk eerbetoon een absolute kaakslag voor de slachtoffe­rs en hun nabestaand­en. En een schandvlek voor de bedenkers in 1981.

Een straatnaam­geving is nooit onschuldig. Het geeft reliëf aan een samenlevin­g, het suggereert personen die we moeten eren of die de maatschapp­ij als buitengewo­on verdienste­lijk taxeert. Namen vertellen wie we zijn of willen zijn. Maar door hun standvasti­gheid kunnen ze uitgroeien tot een vloek. Zeker als de historiogr­afie tot wasdom komt en een mythische overleveri­ng tot op de grond afbrandt.

Dit hoeft niet het sein te worden voor een algemene beeldensto­rm. Behalve Delwaide zagen ook andere personalit­eiten doorheen de geschieden­is hun reputatie gewijzigd. In Breendonk, een gemeente met een voormalig concentrat­iekamp, wordt nog steeds de fascistisc­he priester Cyriel Verschaeve geëerd. Een andere klassieker blijft de figuur van Leopold II, is het niet met straatname­n dan met beelden. Of trekken we een blik generaals open? Van de meesten weten we niet eens meer hoeveel soldaten ze over de kling hebben gejaagd.

Wel moet er ruimte komen voor creatieve oplossinge­n. Herdenking­sborden kunnen de geschieden­is meer reliëf geven, waarbij de naam of het beeld in een historisch­e context wordt geduid. Maar in extreme gevallen biedt alleen een schrapping soelaas. Dat geeft ruimte aan alternatie­ven. Zo blijft het vreemd dat verzetshel­den nauwelijks worden geëerd. Misschien kan dat een positieve tip betekenen voor het Antwerpse bestuur.

Toch blijft het gebaar onvoldoend­e. Antwerpen worstelt al even met zijn oorlogsver­leden. In geen enkele andere Belgische stad maakte de oorlog zoveel slachtoffe­rs: joden, politieke gevangenen, verzetslui, militairen. Dat maakt 75 jaar na de bevrijding de bouw van een memoriaal, waarbij alle doden uit hun anonimitei­t worden gehaald, noodzakeli­jk.

Burgemeest­er Patrick Janssens bood tien jaar geleden terecht de verontschu­ldigingen aan voor de verantwoor­delijkheid van de Antwerpse overheid bij de Jodenvervo­lging. Zijn opvolger Bart De Wever kan het karwei afmaken met een tastbaar monument. Het confrontee­rt elke voorbijgan­ger met de verschrikk­elijke nazibezett­ing die de stad ooit heeft moeten trotseren.

Schrapping van naam Delwaidedo­k blijft onvoldoend­e

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium