De Standaard

Filmkeurin­g geeft straks meer nuance dan ‘12+’ en ‘16+’

De filmkeurin­g wordt na bijna honderd jaar vernieuwd, met meer leeftijdsc­ategorieën en pictogramm­en die duidelijk maken waarom een film onder een bepaalde leeftijd wordt afgeraden.

- INGE SCHELSTRAE­TE De film

BRUSSEL I De huidige filmklasse­ring voldoet niet meer. De labels ‘12+’ of ‘16+’ – Vlamingen blijven koppig spreken over ‘kinderen toegelaten’ of ‘KNT’ – steunen dan ook op een wet die dateert van 1920. De honderd jaar haalt die wet niet, want Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) heeft een nieuwe regeling klaar.

Een film is nu in Vlaanderen toegelaten voor iedereen, voor iedereen ouder dan twaalf, of voor iedereen ouder dan zestien. Maar het is onduidelij­k of die klassering er komt vanwege enge scènes, geweld, seks of bij voorbeeld stuitend taalgebrui­k. Zowel ouders als kinderen zijn mondiger geworden en willen zelf beoordelen of ze een film aankunnen. Bovendien kunnen jongeren online films en fragmenten bekijken zonder bioscooppe­rsoneel dat een oogje in het zeil houdt; ook dat leidt soms tot foute inschattin­gen. ‘De huidige classifica­tie past echt niet meer in een digitale wereld’, beaamt Gatz’ woordvoers­ter Eva Vanhengel.

De filmkeurin­g nieuwe stijl gebruikt dezelfde methode als de Nederlands­e filmkeurin­g NICAM. Hun Kijkwijzer vormt een beoordelin­g op basis van een online vragenlijs­t die de filmdistri­buteur invult. Er wordt gepeild naar scènes met geweld, angst, seks, discrimina­tie, drugs en/of alcoholmis­bruik en grof taalgebrui­k. Die zes categorieë­n hebben hun eigen pictogram dat op sites en affiches naast de leeftijdsc­lassificat­ie komt. In Nederland krijgen films nu een beoordelin­g ‘alle leeftijden’ mee, of ‘mogelijk schadelijk tot’ 6, 9, 12 of 16 jaar. heeft code ‘12+’ bij Kinepolis.

Richtlijn, ook online

‘Uitbaters zijn nog altijd verantwoor­delijk voor de leeftijdsc­ontrole in de bioscoop,’ zegt Vanhengel, ‘maar ouders hebben nu meer een leidraad.’ Ook kinderen die bijvoorbee­ld niet van enge films houden, krijgen een duidelijk oordeel. Leraars die het thema discrimina­tie behandelen, kunnen inschatten of een film in hun les past.

Het voorstel voor de nieuwe filmclassi­ficatie is goedgekeur­d door de Vlaamse regering en wordt nu voorgelegd aan het Vlaams Parlement. Als het decreet eind april wordt goedgekeur­d, verschijnt het begin mei in

het Staatsblad. Dan begint een overgangsp­eriode waarin onder meer infodagen worden georganise­erd voor filmdistri­buteurs en bioscoopui­tbaters en waarin een stuurgroep de werking evalueert. Midden november moet het nieuwe systeem in werking zijn voor films die in Vlaanderen uitkomen.

Een internatio­nale vergelijki­ng die Kijkwijzer vrijdag publiceerd­e, leert dat beoordelin­gen zelfs met de flexibele nieuwe systemen nog flink kunnen uiteenlope­n. De misdaadthr­iller The girl in the spider’s web, ‘15+’ of ‘16+’ in vijf Europese landen, is ‘alle leeftijden’ in Frankrijk.

‘De huidige classifica­tie past echt niet meer in een digitale wereld’

EVA VANHENGEL Woordvoers­ter Sven Gatz

 ??  ??
 ?? © kfd ?? ‘Niet schieten’
© kfd ‘Niet schieten’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium