De Standaard

Terughalen Syriëstrij­ders geen taboe voor De Wever

De NVA wil Syriëstrij­ders terughalen en in ons land gevangenze­tten als het risico bestaat dat ze open grenzen doorkruise­n om hier aanslagen te plegen.

-

BRUSSEL I ‘Er valt een case te maken in sommige gevallen voor het terughalen van Syriëstrij­ders’, zei NVAvoorzit­ter Bart De Wever gisteravon­d tijdens het kopstukken­debat van VTM en Het Laatste Nieuws. ‘Ik zie ze liever hier in een gevangenis dan dat ze onverwacht op de markt verschijne­n.’

‘No fucking way dat wij Syriestrij­ders opnieuw naar ons land terugbreng­en’, zette Vlaams Belangvoor­zitter Tom Van Grieken zich fors af tegen de stelling van De Wever.

Het debat is actueel omdat Frankrijk plannen heeft om honderd Franse ISjihadist­en en hun families naar Frankrijk te laten terugkeren. Het terughalen van Franse ISjihadist­en komt er ook uit bezorgdhei­d. Zowel de Franse als de Amerikaans­e veiligheid­sdiensten zijn bang dat – eens het Amerikaans­e leger uit Syrië weg is – de Franse jihadi’s vrij zullen komen en opnieuw gaan strijden of dat ze op Europese bodem aanslagen zullen plegen. Eens de Franse jihadi’s in Frankrijk aankomen, zullen ze opgesloten worden.

‘De Belgische regering heeft beslist dat er voor een terugkeer geen draagvlak is’, zei Justitiemi­nister Koen Geens (CD&V) daarover dinsdag nog.

Ons land is dus zover nog niet, maar het debat is hierbij wel geopend. De regeringsl­ijn tot nu toe is dat alleen kinderen jonger dan tien jaar naar ons land kunnen terugkeren. (cv)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium