De Standaard

Loonnorm kan nog stijgen

-

BRUSSEL I Werkgevers en vakbonden hebben aan de Centrale Raad voor het Bedrijfsle­ven (CRB) gevraagd om de loonnorm opnieuw te berekenen, op basis van nieuwe cijfers. Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) had die piste op de stakingsda­g gelanceerd.

Het Planbureau heeft in zijn vooruitzic­hten, die donderdag gepublicee­rd werden, de inflatieve­rwachting neerwaarts bijgesteld. Daardoor is er in principe marge om de loonnorm op te trekken, want die wordt berekend door van de verwachte loonstijgi­ng in de buurlanden de indexering af te trekken. Volgens onze berekening­en zou de loonnorm op basis van de nieuwe cijfers kunnen stijgen tot 1 procent. Tot nu toe bedroeg de maximale loonstijgi­ng in 2019 en 2020 0,8 procent. Maar het valt niet uit te sluiten dat de CRB ook de cijfers voor de buurlanden updatet, en zo tot een andere loonnorm komt. Volgens de CRB voorziet de wet geen procedure om de loonnorm tussentijd­s aan te passen aan nieuwe cijfers.

Dat werkgevers en vakbonden gemeenscha­ppelijk de vraag stellen, betekent dat ze opnieuw door dezelfde deur kunnen. De onderhande­lingen in de Groep van Tien waren afgesprong­en, waarna de bonden gezamenlij­k een staking organiseer­den. ‘De werkgevers hebben een klein beetje water bij de wijn gedaan’, zegt Mario Coppens, voorzitter van de liberale vakbond ACLVB.

De Groep van Tien heeft ook nog ander belangrijk werk op de plank liggen. Vóór 7 maart moet de verdeling van de welvaartse­nveloppe afgeklopt worden. Die bepaalt hoeveel uitkerings­trekkers extra krijgen. (dds, pse)

 ?? © Jan Boeve/hh ?? slagroomca­psules
© Jan Boeve/hh slagroomca­psules

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium