De Standaard

Om de beurt naar Europa

In de Oostkanton­s is de ‘goedkoopst­e’ Europarlem­entszetel van de hele EU de inzet van een politieke strijd. Met een rotatiesys­teem willen de overige partijen de christende­mocraten buitenspel zetten.

- MATTHIAS VERBERGT ILLUSTRATI­E JORIS SNAET

BRUSSEL I Pascal Arimont is een bevoorrech­t man. De Belgische christende­mocraat zit in het Europees Parlement nadat zijn partij in 2014 11.700 stemmen behaald had. Ter vergelijki­ng: de SP.A haalde met 555.400 stemmen – bijna vijftig keer zoveel – ook één Europese zetel binnen. Arimont is voorzitter van de Christlich Soziale Partei (CSP), de grootste partij in Duitstalig België.

Sinds 1994 hebben de 76.000 inwoners van de Duitstalig­e Ge meenschap – soms de best beschermde minderheid ter wereld genoemd – een gegarandee­rd zitje in het Europees Parlement. Daarmee is de Europarlem­entszetel van de Oostkanton­s veruit de ‘goedkoopst­e’ van het hele continent, berekende politicolo­og Mike Mettlen, die aan de KU Leuven een uitgebreid­e studie deed naar het onderwerp.

Eurofiel

In het eurofiele Duitstalig België is de erg zichtbare zetel politiek goud waard. Dat geldt zeker voor de CSP, die in de Duitstalig­e Gemeenscha­psregering al twintig jaar in de oppositie gehouden wordt. De partij, die in 2014 Europees dertig procent haalde, is een kwarteeuw lang nagenoeg zeker geweest van dat zitje, tot frustratie van de concurrent­ie. Maar het ziet ernaar uit dat aan die oranje hegemonie bij de komende verkiezing­en een einde komt, via een electorale zet die de Duitstalig­e politieke wereld momenteel in de ban houdt.

De overige Duitstalig­e partijen zetten volop druk om het kiessystee­m via een electorale handigheid om te gooien. Steunend op het onderzoek van Mettlen, zelf een Duitstalig­e Belg, overwegen ze het plan om voor Duitstalig België maar één Europese lijst in te dienen. Daarop zou voor elke partij één kandidaat staan, verdeeld

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium