De Standaard

Overleven op flesjes water, soep en fruitsap

Philippe Vandenberg­he kampt sinds de aanslagen met een posttrauma­tisch stresssynd­room. Hij klaagt de gebrekkige medische opvolging aan bij de slachtoffe­rs van de aanslagen op 22/3. ‘De slachtoffe­rs, politieage­nten en collega’s herkennen mijn situatie.’

- MARTHE SAELENS

BRUSSEL I Ietwat vooroverge bogen en zichtbaar vermoeid zit Philippe Vandenberg­he (49) op zijn tablet een paar mails te lezen. Naast het smalle veldbed, zijn bottines, een kleine trolley met wat kleren en een groene rugzak vol officiële formuliere­n en boeken. Vlakbij is een stopcontac­t waar de tablet kan opladen. Nergens is er eten te bespeuren. Vandenberg­he drinkt dezer dagen alleen fruit sap, soep en water uit een plastic flesje. Af en toe loopt hij naar het toilet om het bij te vullen. Rond zijn nek hangt een lint met daar aan zijn leesbril, werknemers­bad ge van Brussels Airport en een pin met daarop alleen de Belgische vlag in de vorm van een hart en een datum. 22/3/2016.

Sinds woensdagoc­htend, 5 uur, is Vandenberg­he in hongersta king. Hij verblijft dag en nacht in de vertrekhal op Brussels Airport. Meer bepaald vlak naast checkin nummer elf, de plek waar de eer ste zelfmoordt­errorist zichzelf op blies op 22 maart 2016. Vandenberg­he is al 25 jaar informatic­us op de luchthaven en was op de dag van de aanslagen in de luchthaven als een van de eersten ter plaatse. ‘Ik stond net op het punt het ge bouw hiernaast binnen te stap pen, toen de eerste bom ontplofte. Toen ik ook de tweede bom hoor de, wist ik dat het om een aanslag ging. Ik ben onmiddelli­jk terug naar hier gekomen om hulp te bie den. Eerst op straat en toen men sen me vertelden dat er nog over levenden binnen waren, ook hier. Er waren vijf overlevend­en.’ Van denberghe wijst de bewuste plek aan, maar enkele meters naast zijn veldbed.

Medische dienst

Rond de middag bezoekt Vandenberg­he zijn dokter en hoewel hij helemaal in shock was, gaat hij op 23 maart opnieuw werken. Het is pas een jaar later dat hij tijdens de herdenking van de aanslagen in een depressie belandt. ‘Ik slaap slecht en ik herinner me elke dag het moment, de oorlogsscè­ne. Ik kamp met een posttrauma­tische stressstoo­rnis (PTSS) en daardoor ook neurologis­che effecten.’

Vandenberg­he besloot in hongerstak­ing te gaan omdat de officiële medische dienst in ons land, de GGD (Gerechteli­jk Geneeskund­ige Dienst), waarnaar de slachtoffe­rs zijn doorverwez­en, te wen sen overlaat. Die dienst bepaalt de validiteit­sgraad bij de slachtoffe­rs. Dat is een percentage dat hen bepaalde rechten gunt of ontzegt.

‘Maar de dokters hebben er geen kennis van PTSS en ze vra gen geen advies van andere speci alisten. Ze categorise­ren onze angst in niveau twee of drie – niets meer. Er is geen psychologi­sche evaluatie. Bovendien is het por taal waarop ze hun diagnose kun nen aanvechten nog niet actief. Ik heb hiervoor een klacht ingediend bij de Orde van Geneeshere­n en bij minister van Volksgezon­dheid, Maggie De Block (Open VLD), maar tot op vandaag ontving ik al leen de reactie dat ze mijn dossier ging bekijken.’ Daarnaast vraagt Vandenberg­he ook nog steun bij het ACW, zijn vakbond.

Steun van slachtoffe­rs en nabestaand­en

‘24/7’ van de Belgische band Absynthe Minded klinkt door de boxen. Alsof ze weten wat het opzet is van Vandenberg­he. Of om hem te ondersteun­en. Zoals gisteren enkele leden van de slachtoffe­rverenigin­g VEurope dat deden door hem een bezoek te brengen. En zoals de politieage­nt die Vandenberg­he tijdens zijn dagelijkse patrouille woensdagna­cht nog herkende van de uren na de aanslag. ‘De slachtoffe­rs, politieage­nten en collega’s. Ze herkennen de situatie allemaal’, klinkt het bij Vandenberg­he.

Rond 18 uur komt ook de voorzitter van VEurope, Philippe Vansteenki­ste, hem een hart onder de riem steken. Hij kent Vandenberg­he bijna drie jaar. ‘Philippe is zeker niet de enige. De kennis van dit type PTSS, van oorlogssit­uaties dus, is niet gekend in België. De slachtoffe­rs worden bijgevolg niet correct opgevolgd door de psychologe­n.’ Omdat de zaken allemaal zo lang aanslepen, blijven de slachtoffe­rs noodgedwon­gen in een slachtoffe­rpositie. ‘Sommigen proberen de bladzijde gewoon om te draaien.’ Maar zo ‘werkt’ het niet bij PTSS. ‘Het is een blad dat is toegevoegd aan je boek en waar je mee moet leren leven. Sommigen verliezen alle moed, maar Philippe neemt zijn moed in handen om opnieuw rechtvaard­igheid naar boven te brengen.’

‘De dokters van de medische dienst hebben geen kennis van posttrauma­tische stressstoo­rnissen’

 ?? © Ivan Put ?? Sinds woensdagoc­htend leeft Philippe Vandenberg­he net nabij checkin 11, waar de eerste zelfmoordt­errorist zich opblies in 2016.
© Ivan Put Sinds woensdagoc­htend leeft Philippe Vandenberg­he net nabij checkin 11, waar de eerste zelfmoordt­errorist zich opblies in 2016.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium