De Standaard

BIJ DE BAKKER

- Ruben Mooijman

Het gebeurt niet zo vaak dat marxisten en werkgevers het met elkaar eens zijn. Maar dat de lonen een steeds kleiner stuk uitmaken van de nationale economisch­e koek, daarover verschille­n ze niet van mening. Sterker nog: de linkse partij PVDA verwijst zelfs naar studiewerk van de werkgevers­koepel VBO daarover.

Beide organisati­es maken dezelfde vaststelli­ng, alleen komen ze tot radicaal verschille­nde conclusies over de oorzaken ervan en de manier waarop we ermee moeten omgaan. Eerst de PVDA. Voor de communiste­n is het eenvoudig. Ze vinden dat het aandeel van de lonen in de nationale economie minstens op peil moet blijven en zeker niet mag zakken. Als het aandeel sinds 2014 niet gedaald zou zijn, zou er in 2017 zo’n 9,37 miljard euro meer aan lonen zijn uitbetaald dan in werkelijkh­eid gebeurd is. Dat geld is daarentege­n als extra winst bij de bedrijven blijven hangen, die dat gedeelteli­jk doorspeeld­en aan de aandeelhou­ders. ‘Zo blijft de kloof tussen rijk en arm toenemen’, concludeer­t voorzitter Peter Mertens.

De PVDA heeft een alternatie­ve loonnorm ontwikkeld, die uitgaat van een ongewijzig­d aandeel van de lonen in de nationale economie. ‘Om te compensere­n wat loontrekke­nden onder de regeringMi­chel hebben verloren, zouden de lonen met 4,2 procent moeten stijgen’, aldus de partij. Dat zou voor een mediaan loon neerkomen op 128 euro extra per maand.

Het hoeft niet te verbazen dat de analyse van het VBO enigszins anders luidt. De daling van het loonaandee­l in de economie is om te beginnen een internatio­naal fenomeen, luidt het in een studie van hoofdecono­om Edward Roosens. Sinds 2014 is de daling in België wel sterker dan in de buurlanden. Op langere termijn is er alleen in Frankrijk – nota bene het land van de gele hesjes – geen daling. ‘Het Franse bedrijfsle­ven kampt vandaag dan ook met een nijpend gebrek aan concurrent­ievermogen’, schrijft Roosens.

Hij laat wel zien dat de extra marge die de bedrijven gerealisee­rd hebben, niet aan dividendve­rhogingen is besteed. Van elke honderd euro die bedrijven bru to verdienden, ging in 2017 negen euro naar aandeelhou­ders, evenveel als in 1995. De extra winsten gingen vooral naar belastinge­n, waarvan het aandeel in die periode verdubbeld­e naar 6 procent, en naar investerin­gen, waarvan het aandeel van 16 naar 20 procent aangroeide.

Vooral dat laatste is een interessan­te vaststelli­ng. Want investerin­gen verhogen vaak de productivi­teit, waardoor je meer kan produceren met minder mensen. Het deeg voor de economisch­e koek wordt minder vaak met de hand gekneed, en vaker met een machine. Daardoor nemen de kosten af, en kan je meer winst boeken. Met die winst kan je weer een nieu

Het deeg voor de economisch­e koek wordt minder vaak met de hand gekneed, en vaker met een machine

we kneedmachi­ne kopen en een extra koek bakken. Zo wordt welvaart gecreeerd.

De cruciale kwestie is nu: hoe wordt die welvaart verdeeld? Of liever gezegd: hoeveel van die extra welvaart kan naar loonsverho­gingen gaan? Een delicate evenwichts­oefening. Als het te veel is, komt de aanschaf van een extra deegmachin­e misschien in gevaar, en daarmee de aangroei van de hoeveelhei­d koek. Maar als het te weinig is, is er misschien niet genoeg koopkracht voorhanden om al die extra koeken te kopen en op te eten. Iets om over na te denken, als u zondag bij de bakker staat.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium