De Standaard

Historisch­e cao voor Belgische piloten Ryanair

-

De Belgische piloten van Ryanair hebben een voorstel voor collectiev­e arbeidsove­reenkomst aanvaard. Het is de eerste keer dat de Ierse luchtvaart­maatschapp­ij in ons land zo’n akkoord afsluit.

BRUSSEL I In een geheime stemming, tussen 4 en 14 februari, hebben de in België gebaseerde piloten van de Ierse luchtvaart­maatschapp­ij Ryanair met een overweldig­ende meerderhei­d een collectiev­e arbeidsove­reenkomst aanvaard. Dat heeft de Belgium Cockpit Associatio­n (BeCa) gemeld, die mee aan tafel zat bij de onderhande­lingen. De nieuwe cao, die volgende week zou worden onderteken­d, moet de volgende vier jaar de verloning en dienstroos­ters van de piloten regelen.

‘Het akkoord verzekert stabilitei­t voor de in België gebaseerde piloten’, staat in een persberich­t van BeCa. En ook Ryanair hoopt dat met dit akkoord de rust kan terugkeren, nadat de Ierse budgetvlie­ger vorig jaar getroffen werd door verschille­nde stakingen, waarbij ook de piloten het werk neerlegden.

Sociale dialoog

Door de stakingen én onder druk van de Europese Commissie zag Ryanair zich gedwongen voortaan het Belgische arbeidsrec­ht te aanvaarden, in de plaats van het Ierse arbeidsrec­ht – waarvan Ryanair beweerde dat het ook voor zijn Europese werknemers gold.

Dat het bedrijf van Michael O’Leary uiteindeli­jk toch het geweer van schouder veranderde, ‘legde een solide basis voor een betere sociale dialoog tussen Ryanair en zijn in België gevestigde piloten’, zegt BeCa. Maar daarmee is de kous nog niet af, waarschuwt de pilotenver­eniging. ‘Het management van Ryanair moet nu toezien op de snelle implementa­tie van de verbinteni­ssen, want een echte veranderin­g in de bedrijfscu­ltuur ten aanzien van zijn vliegperso­neel is nodig.’

Voor het cabinepers­oneel is er nog geen akkoord. ‘De onderhande­lingen verlopen moeilijker’, zegt Hans Elsen, vakbondsse­cretaris bij LBCNVK. Dat heeft ook te maken met het feit dat veel van hen voor de Ierse onderaanne­mer Crewlink werken. ‘Die heeft eigenlijk geen legale basis in ons land.’

 ??  ??
 ?? © afp ??
© afp

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium