De Standaard

Hoe hard wordt een harde Brexit?

Wie heeft wat te verliezen bij een harde Brexit? En waarom blijft het zo stil bij de Vlaamse kmo’s?

-

BRUSSEL I Over de precieze economisch­e impact van een harde Brexit blijft het speculeren. Alleen dat die impact groot zal zijn, staat als een paal boven water. Ook voor Europa. Ruim 10 procent van de EUexport gaat naar GrootBritt­annië, goed voor 1,5 procent van de werkgelege­nheid en het bbp van de EU. Hogere importtari­even kunnen de export van de Europese bedrijven naar GrootBritt­annië fors doen slinken.

Textiel en voeding

Zeker ook voor België, dat traditione­el nauwe handelsrel­aties met de Britten onderhoudt. Als er geen akkoord komt over het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU en we naar een harde Brexit gaan, zijn de gevolgen voor ons land zwaar. Hoe zwaar? 42.000 jobs weg en een bbp dat 2,35 procent lager ligt, berekende Hylke Vandenbuss­che, professor internatio­nale economie aan de KU Leuven, vorig jaar. Vooral Vlaanderen dreigt in dat ‘no deal’scenario te bloeden: liefst 28.000 jobs staan hier op het spel.

De Vlaamse textiel en de voedingsse­ctor lopen het meeste gevaar. Ze hangen sterk af van export en bij een harde Brexit zouden de invoertari­even op hun producten hoger zijn dan gemiddeld.

Ook andere studies tonen aan dat België er bekaaid vanaf zou komen. Geen enkel ander land, behalve Ierland en het Verenigd Koninkrijk zelf, zou economisch sterker lijden onder een harde Brexit, berekende het kredietage­ntschap Moody’s. En volgens het IMF zou de export alleen in Ierland, Denemarken en Nederland nog sterker dalen dan in België.

Kmo’s reageren niet

Niet voor niets heeft de federale overheidsd­ienst Financiën de voorbije weken 40.000 bedrijven die handel voeren met GrootBritt­annië, schrifteli­jk gewaarschu­wd voor de Brexit. Maar liefst de helft daarvan heeft nog altijd niet geantwoord. En slechts 25 procent heeft al een zogeheten EORInummer (Economic Operator Registrati­on and Identifica­tion) aangevraag­d. Bedrijven hebben dat nummer nodig om een douaneaang­ifte te kunnen opstellen en kunnen zonder niet invoeren uit of uitvoeren naar het Verenigd Koninkrijk.

Geen enkel ander land, behalve Ierland en het Verenigd Koninkrijk zelf, zou economisch sterker lijden onder een harde Brexit dan België

‘Als dat zo blijft, gaan we nog voor de Brexit de 5.000 grootste ontbrekend­e bedrijven zelf contactere­n’, zegt woordvoers­ter Florence Angelici. Want de kans is groot dat veel bedrijven in de eerste maanden na de Brexit hun exportpapi­eren nog niet op orde hebben. ‘Veel kleine bedrijven onderschat­ten het werk dat daarbij komt kijken. Je moet een douaneagen­t binnen het bedrijf aanstellen of dat door een extern bedrijf laten doen. En dat laatste heeft een kostprijs. Veel kmo’s zouden daarom best laten inschatten wat dat betekent voor hun winstmarge.’ (nta) De uitgebreid­e fotomuur in de controleka­mer toont de

 ??  ?? soms spectacula­ire vondsten.
soms spectacula­ire vondsten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium