De Standaard

De voortrekke­rs

-

Vlaanderen kan prat gaan op een stevig rijtje voortrekke­rs die aan de waterstofw­eg timmeren. Een selectie.

Supermarkt­keten Colruyt heeft in zijn distributi­ecentrum in Halle 75 heftrucks rondrijden op zelf geproducee­rde waterstof. Op termijn worden dat er 200. De volgende stap was de introducti­e van dertig personenwa­gens op waterstofg­as in de eigen vloot. Die rijden op waterstof die met ter plekke gewonnen energie uit wind en zon gemaakt wordt. ‘Spectacula­ir, dit is echt zero emissie’, zegt Stephan Windels, hoofd van Colruyts energietak Eoly.

In oktober vorig jaar nam Colruyt in Halle een tankstatio­n in gebruik dat voor particulie­ren toegankeli­jk is. Het zal er tegen 2020 nog vier openen.

Eoly heeft met Parkwind en Fluxys een project opgezet om een industriël­e installati­e te bouwen om groene elektricit­eit om te zetten in waterstof.

Busbouwer Van Hool heeft 53 waterstofb­ussen operatione­el, en 53 die gebouwd worden. De bestaande rijden in de VS (21, vooral in San Francisco) of in Europa. Het gros (12) daarvan toert in het VK (Londen en Aberdeen), de andere in Oslo, Rotterdam, Groningen, Ri mini en Keulen.

Van de bestelde zijn er 40 voor Duitsland bestemd (Keulen en Wuppertal). Acht gaan naar het ZuidFranse Pau.

Zo’n bus is driemaal duurder dan een gewone op diesel. Maar die laatste gaan er sowieso binnenkort uit, zegt woordvoerd­er Dirk Snauwaert. Vergeleken met een hybridever­sie zijn ze dubbel zo duur. Maar de prijzen dalen. Vijf jaar geleden kostte zo’n bus een miljoen, vandaag 750.000 euro.

Bij eTrucks in Lommel bouwen ze al sinds 2010 waterstoft­rucks. Hoofdzakel­ijk vuilniswag­ens. Er rijden er zes rond. ‘Dat is niet veel, maar we staan dan ook nog maar aan het begin’, zegt Filip Bamelis van eTrucks. ‘We geloven er echt in. Kijk naar Noorwegen, dat tegen 2025 geen dieselmoto­ren meer wil.’

Ze kosten 550.000 euro per stuk, tegen een klassieke 200.000 euro. ‘We verkopen vooral aan lokale besturen, die hebben er de meerprijs voor over’, zegt Bamelis. ‘Voor de transports­ector zijn ze nog te kostelijk. Daar is de concurrent­ie bikkelhard en telt elke euro.’

Die lokale besturen zijn in het buitenland te vinden, met name in Nederland (Amsterdam, Eindhoven, Breda, Groningen). ‘Die steden gaan voluit voor schone lucht en nul emissie’, verklaart Bamelis hun keuze. Een Vlaams lichtpuntj­e: Antwerpen zou twee wagens aanschaffe­n.

Hydrogenic­s uit Oevel (Westerlo) is gespeciali­seerd in het maken van ‘groene’ waterstof. Het van oorsprong Canadese bedrijf bouwt installati­es die groen waterstofg­as maken uit water, via elektrolys­e. Zijn klanten zitten in het buitenland: Rusland, China, Maleisië. ‘Op plaatsen waar die te ver liggen om op de klassieke manier te leveren’, vertelt verkoopsdi­recteur Roel De Maeyer. De stof maken uit water is drie tot vier keer duurder dan uit fossiele bron. ‘Zonder Europese steun is het nog niet levensvatb­aar.’ (ty)

In oktober vorig jaar nam Colruyt in Halle een tankstatio­n in gebruik dat voor particulie­ren toegankeli­jk is

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium