De Standaard

WAAROM we ‘Kruistocht in spijkerbro­ek’ van onder het stof blijven halen

- VEERLE VANDEN BOSCH

Ik kon de coverillus­tratie nog dro men. Ze had iets weg van een filmposter uit de jaren 50, gebor steld in ruwe penseelstr­eken: een stroom kinderen trekt door een kloof met hoge rotswanden. Ze zijn gehuld in lompen, dragen kruisen, spe ren, handbogen en zwaarden. In de voorhoede loopt een jongen in heden daags tenue, met een jeans – excuseer, een spijkerbro­ek – en een polshorlog­e, hij steekt met kop en schouders boven de anderen uit. De kinderen worden veronderst­eld er haveloos bij te lopen, ze zijn verschoppe­lingen die al weken onderweg zijn in weer en wind. Maar ze zien er veeleer glamoureus uit, met per fecte coupes, alsof ze net nog even wer den bijgewerkt door een stilist die nu, de haardroger nog in de hand, goedkeu rend staat toe te kijken in de coulissen. De prent zag er al wat ouwelijk uit toen ik een tiener was, begin jaren 80. Maar het weerhield me er niet van om Kruis tocht in spijkerbro­ek in één ruk van kaft tot kaft uit te lezen. Razend spannend vond ik de avonturen van de vijftienja­rige Dolf Wega – wat een naam, Dolf – die zich bij wijze van experiment met de materietra­nsmitter, een nieuwe uitvinding, laat terugflits­en naar het jaar 1212. Hij wil er een middagje rondsnuist­eren op een Frans riddertoer­nooi, maar hij komt een heel eind verder naar het oosten terecht, te midden van een kinderkrui­stocht die uit Keulen is vertrokken richting Jeruzalem. De materietra­nsmitter heeft duidelijk nog enkele défauts, de teletijdma­chine uit Sus & Wis is doorgaans een stuk nauwkeurig­er. Natuurlijk mist Dolf aan het einde van de middag de bus terug naar de twintigste eeuw, anders had Thea Beckman er geen historisch­e roman van 350 bladzijden uit kunnen puren.

Gouwe ouwetjes

Kruistocht in spijkerbro­ek behoort tot het collectiev­e geheugen van generaties lezers, het werd bekroond met een Gouden Griffel, werd verfilmd in 2006, er kwam een theaterbew­erking en in januari ging in Nederland de musical in première. Het boek is aan de 94ste druk toe. Een indrukwekk­end palmares, en dat is ongetwijfe­ld de re den waarom het werd uitgekozen voor de leesbevord­eringsacti­e ‘Geef een boek cadeau’. Het is te koop voor 2,5 euro in Vlaamse en Nederlands­e boekhandel­s en een aantal speelgoedw­inkels, je kunt het kopen voor jezelf, maar je kunt het ook wegschenke­n. Dan zet je het na aankoop op een boekenplan­k in de winkel, de boekhandel­aar zorgt ervoor dat het terechtkom­t bij het goede doel dat hij heeft uitgekozen: een school, een leesbevord­eringsinit­iatief, een organi satie die zich bezighoudt met kansar moede en laaggelett­erdheid ... Op die manier probeert de actie ook kinderen te bereiken die thuis geen boeken heb ben. Ze doet niet alleen een beroep op particulie­re kopers, maar ook op ge meenten, scholen of kinderdagv­erblij ven om zich op te werpen als gulle schenkers.

Later dit voorjaar wordt alles nog eens overgedaan met Geef een prenten boek cadeau, met Kikker is kikker van Max Velthuijs. Een prachtig initiatief, dat vorig jaar uit Nederland kwam over gewaaid. Het actieboek toen was Ronja de roversdoch­ter van Astrid Lindgren, de actie ging in 2016 van start met Oorlogswin­ter van Jan Terlouw. Allemaal gouwe ouwetjes.

Soft spot

Daar is niets mis mee. Alleen vraag ik me af of Kruistocht in spijkerbro­ek – kennen kinderen het woord spijkerbro­ek nog? – de tand des tijds even goed doorstaat als de eerdere actietitel­s. Het boek dateert uit 1972, ik las het rond 1981. Thea Beckman was toen razend populair, niet alleen dit boek, maar ook Geef me de ruimte!, Triomf van de verschroei­de aarde en Het rad van fortuin werden druk gelezen: een trilogie over de Honderdjar­ige Oorlog.

Al Beckmans boeken bevatten grof weg deze ingrediënt­en: wat avontuur, een beetje heldenmoed, een hoofdper sonage dat dapper tegen de stroom in roeit, soms een snuifje liefde en een happy end. Veel psychologi­sche diep

Beckmans personages zijn soms wat clichémati­g, haar woordgebru­ik kan al eens belegen zijn en ze schrijft bij momenten stroef

gang is er in haar boeken niet te vinden. Haar personages zijn soms wat clichémati­g, haar woordgebru­ik kan al eens belegen zijn en ze schrijft bij momenten stroef, dingen die je als jonge lezer niet opmerkt, maar die opvallen als je het boek als volwassene herleest. Beckman moet het vooral hebben van haar verteltale­nt, niet van stilistisc­he bravoure.

Waar komt dan dat succes vandaan? In Vlaanderen zijn er van de Geef een boek cadeauedit­ie al pakweg 35.000 exemplaren verkocht, terwijl de actie pas loopt sinds 8 februari. Los van de sympathie voor het project en de lage prijs van het boek heeft dat vooral te maken met de nostalgie van volwassen lezers zoals u en ik. Boeken die je als kind graag hebt gelezen, hebben de bijzondere eigenschap dat ze zich voor altijd nestelen in je hoofd en zich daar niet laten wegduwen, ook niet als een nieuwe leesbeurt op latere leeftijd op een teleurstel­ling uitliep.

Die soft spot zal er altijd zijn, het is een gekoesterd­e herinnerin­g die je wil doorgeven aan nieuwe generaties lezers. En als je kinderboek­en bij jonge lezers wil brengen, zijn volwassene­n meestal een onvermijde­lijke tussenscha­kel. Het is dan ook slim gezien van Geef een boek cadeau en uitgeverij Lemniscaat dat ze uitpakken met die originele cover, die intussen zo belegen is dat het charmant wordt. Het maakt het herkenning­seffect des te groter. Nostalgie is nu eenmaal een van de sterkste verkooparg­umenten die er bestaan.

 ?? © F. Van Vliet ??
© F. Van Vliet

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium